Читај ми!

Palmer: Apsolutno moguć dogovor Beograda i Prištine 2021.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da pitanje granica i teritorija ne vidi kao nešto oko čega je Priština spremna da se angažuje, ali i da misli da je "apsolutno moguće" da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stave potpis na dogovor između Beograda i Prištine ove godine.

Metju Palmer je u intervjuu za Blic rekao da misli da Priština nije spremna da pregovara oko granica i teritorija, ističući da veruje da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu.

''To su, na primer, nestale osobe, oblast oko koje obe strane mogu da dođu do dogovora'', kaže zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Istovremeno, ističe da SAD ohrabruju, "kao što su to i do sada radile, punu implementaciju Briselskog dogovora, i svih njegovih oblasti, uključujući i ZSO".

Na pitanje da li se može očekivati da 2021. godine Vučić i Kurti stave potpis na dogovor između Beograd i Prištine, Palmer odgovara da ''misli da je to apsolutno moguće''.

''Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voleli je da ih ohrabrimo da se uključe. I predsednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku poličku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred'', smatra američki zvaničnik.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво