Читај ми!

Selaković sa Palmerom: Saradnja sa SAD prioritet, neprihvatljivo izbegavanje Prištine da ispuni obaveze

Unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nakon sastanka sa američkim zvaničnikom Metjuom Palmerom. Dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran je sa aktivnostima EU i važan je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ocenio je Selaković.

Nikola Selaković se sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metjuom Palmerom, koji će se danas sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Selaković je poručio da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i ukazao da je Srbija opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ističući jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Selaković je izrazio nadu da će, u skladu s uslovima pandemije, ta važna godišnjica biti adekvatno obeležena, kao i da bi poseta na visokom nivou bila demonstracija opredeljenosti američke strane za unapređenje odnosa.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, ministar je istakao opredeljenje za njeno intenziviranje, naročito imajući u vidu potencijale za unapređenje privrednih aktivnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka što intenzivnijoj ekonomskoj saradnji i, u tom smislu, istakao je da unapređenje dobrosusedskih i uzajamno korisnih odnosa predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije.

"Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jedini pravi put"

Selaković je istakao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.

Podvukao je da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup i rekao da će Srbija nastaviti da učestvuje u razgovorima u dobroj veri i da je spremna za nastavak dijaloga.

"Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju", naglasio je Selaković i dodao da aktuelna zapaljiva retorika Aljbina Kurtija nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.

Takođe, ministar je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Zabrinutost zbog fizičkih napada na crkve i manastire

Selaković je izrazio zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u proteklom periodu i ukazao da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije "Evropa Nostra", na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Ministar je zahvalio Palmeru na poseti manastiru Visoki Dečani i susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem pre dva dana, kao i na izjavi datoj tom prilikom u vezi sa manastirskom imovinom.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu ka punopravnom članstvu u EU, čemu je Srbija posvećena kao svom prioritetnom strateškom opredeljenju.

Metju Palmer je sa specijalnom predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom bio u poseti Prištini, gde su poručili da je na stranama da oblikuju, identifikuju i dogovore se o rešenju koje će biti plod dijaloga.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво