Читај ми!

Vučić: Srbija će tražiti izveštaj od visokog predstavnika prvi put

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske, da će Srbija prvi put tražiti izveštaj od visokog predstavnika, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, iako to do sada nikada nije radila. Poručio je da Srbija neće podržavati sprovođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da sve treba da se vrati u tokove legalnosti i da se obezbedi da se visoki predstavnik u BiH imenuje relevantnom rezolucijom SB UN.

Aleksandar Vučić, koji se sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, rekao je na konferenciji za novinare da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku, poštujući integritet Bosne i Hercegovine.

Naveo je da svi dobro razumeju težinu pozicije Republike Srpske i celog srpskog naroda. "Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku, poštujući integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske unutar BiH", istakao je predsednik.

Vučić je rekao da će Srbija prvi put tražiti izveštaj od visokog predstavnika, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Srbija će razgovarati sa visokim predstavnikom, ali će uvek tražiti izveštaje, poručio je Vučić. 

"Mislim da je veoma opasno igrati se bonskim ovlašćenjima i nametanjem zakona, bez poštovanja Dejtonskog sporazume, bez saglasnosti tri naroda, bez saglasnosti Republike Srpske", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija neće podržavati sprovođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj.

"O visokom predstavniku odlučuje SB UN, sastaću se sa Šmitom"

Upitan da li to što će Srbija tražiti izveštaj od visokog predstavnika znači da je Kristijan Šmit prihvatljiv, Vučić je rekao da o tome ne odlučuje Srbija nego Savet bezbednosti UN.

"Poznajem Šmita dugo godina, reč je veoma ozbiljnom i iskusnom političaru", ocenio je Vučić.

Dodao je da su veoma dobri poznanici i da će se sresti s njim.

"Dobro smo se razumevali, iako nismo isto mislili o pojedinim pitanjima", naveo je Vučić i istakao da se mora razgovarati o svemu, naglasivši da se odluke ne mogu da donositi na štetu jedne strane.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija hoće da poštuje međunarodno pravo, ali da neće dozvoliti da joj govore da zapadno od Drine ne postoji 900.000 ili milion Srba.

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da je današnji sastanak sa političkim vrhom RS mešanje u unutrašnje stvari BiH, Vučić je poručio da se više neće pravdati za neistine koje izgovara Džaferović.

"Nije u pitanju ni velika ni mala Srbija, nije ovde takmičenje u tome, niti je u pitanju Džaferović, već poštovanje međunarodnog prava i ko će brže da napreduje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da neće danas da odgovara na domaće teme, već da će se obratiti narodu u petak, kada mu prođu svi sastanci o KiM, i da će pokazati gde je budućnost Srbije.

Dodik: Sve treba da se vrati u tokove legalnosti 

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je tema sastanka sa Vučićem bila stanje u Republici Srpskoj i da su oni upoznali predsednika Vučića sa detaljima.

"Sa posebnim osvrtom na ono što je vezano za najavu da se mimo predviđenih procedura Aneksa 10 pokuša da se visoki predstavnik imenuje bez rezolucije Saveta bezbednosti, što mi smatramo da je upereno protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH", istakao je Dodik.

Dodao je da smatraju da sve treba da se vrati u tokove legalnosti i da se obezbedi da se relevantnom rezolucijom imenuje visoki predstavnik u BiH.

"Mi mislimo da treba zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika i da u tom pogledu vrijeme je davno prošlo. Još 2005. o tome su doneseni zaključci, mada je donošenjem nekih pet ciljeva i dva uslova to dovedeno u poziciju da visoki predstavnik od strane nekih iz međunarodne zajednice nikada neće biti zatvoren", kazao je Dodik.

Naglasio je da su "protiv bilo kakve njegove rehabilitacije u smislu donošenja ovlašćenja ili bilo kakvih pokušaja da se kreiraju nova zakonodavna rešenja".

"Spremni smo da kažemo da to odbijamo i tragamo za našim političkim jedinstvom u Republici Srpskoj i potpunim razmijevanjem i ulogom Srbije koju ima u okviru Dejtonskog sporazuma", kazao je Dodik.

Dodao je da ne žele problematizaciju sporazuma, dramatizaciju, već da žele primenu Ustava.

"Mi nismo antidejtonska strana, mi nismo antiustavna strana, mi samo tražimo poštovanje međunarodnog prava i Ustava BiH, koji krše masovno visoki predstavnici. Imamo dovoljan strah da će se to dešavati, imajući u vidu da se na jedan špekulativan način pokušava doći do novog imena", rekao je Dodik.

Istakao je da imenovanje mora biti u skladu sa relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN i da, ukoliko se to ne desi, on neće imati legitimitet.

"Zamolili smo predsednika Vučića da nam pomogne u razumevanju ove situacije i naišli na zaista veliko razumevanje i poziciju Srbije, koja ima i mnogo svojih problema. To su naši zajednički, u vezi s Kosovom, za ponašanje i ignorisanje međunarodnog faktora oko tog pitanja", rekao je Dodik.

Poručio je da je sada potrebno jedinstvo i da treba da se okupe oko pregovarača.

Na pitanje šta očekuje od najavljene presude Ratku Mladiću, Dodik je rekao da ne postoje relevantni i naučni dokazi da se u Srebrenici dogodio genocid.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво