Zvaničnici Srbije i Republike Srpske o visokom predstavniku BiH u sredu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Republike Srpske povodom izbora Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH biće održan u sredu u Beogradu, nakon što je Vučić pozitivno odgovorio na zahtev iz Banjaluke, potvrđeno je za RTRS iz kabineta predsednice Republike Srpske.

Aleksandar Vučić je pozitivno odgovorio na pismo predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i zakazao sastanak sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka u RS, potvrđeno je za RTRS iz kabineta predsednice RS Željke Cvijanović.

Sastanku će, pored Cvijanovićeve, prisustvovati predsednik Vlade RS Radovan Višković, predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj.

Dodik je ranije danas izjavio da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak zvaničnika Republike Srpske i Srbije radi konsultacija u vezi sa, kako je rekao, nezakonitim pokušajem postavljanja visokog predstavnika u BiH.

Dodik je za Srnu izjavio da je predsednica RS Željka Cvijanović već uputila pismo zvaničnicima Srbije jer je Srbija potpisnik Dejtonskog sporazuma, a samim tim i Aneksa 10 u kojem je jasno navedeno da su samo strane potpisnice nadležne da "traže postavljanje visokog predstavnika".

Naglasio je da "zbog elementarnog nepoštovanja vladavine prava u vidu kršenja Aneksa 10", Republika Srpska ne može da prihvati nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika, prenosi RTRS.

"Strane potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju da utvrde predlog koji se potom potvrđuje relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a ne da nekakvi ambasadori i neka samozvana tela pokušavaju da nam nameću visoke predstavnike, kršeći međunarodno pravo", poručio je Dodik.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво