Читај ми!

Lutovac: Jedini pravi dijalog je onaj uz posredstvo EP

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da su razgovori između vlasti i opozicije uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta "jedini pravi razgovori o slobodnim i poštenim izborima".

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke, Lutovac je kazao da se kroz odnos prema ovom dijalogu vidi ključna podela na političkoj sceni Srbije danas.

"Na jednoj strani su oni koji Vučića i Dačića prihvataju kao medijatore, i oni će izaći na izbore bez obzira na ishod dijaloga. Na drugoj strani smo mi, koji smatramo da Vučić i Dačić ne mogu biti medijatori", rekao je Lutovac.

Predsednik Demokratske stranke tvrdi da je "paralelni dijalog" osmišljen da "obesmisli suštinu pregovora" između vlasti i opozicije, kao i da se marginalizuje uloga Evropskog parlamenta.

Lutovac kaže da ne očekuje da predstavnici Evropskog parlamenta zastupaju interese opozicije, već da zastupaju argumente, odnosno evropske vrednosti i standarde.

Podsetio je da je DS sa još pet proevropskih stranaka sačinila platformu za pregovore o slobodnim i poštenim izborima.

Predsednik DS-a je naveo da su zahtevi te platforme da se građanima obezbedi slobodno i tajno glasanje na izborima, da se spreči zloupotreba javnih resursa u političke svrhe, da se oslobode mediji kako bi građani mogli da budu potpuno, istinito i blagovremeno informisani, a politički akteri podjednako zastupljeni u izbornoj trci.

Među zahtevima su, dodaje Lutovac, i da se uspostave stručna tela koja kontrolišu predizborni i izborni proces i brzo reaguju na sve nepravilnosti, a poslednji zahtev je da se izbori razdvoje.

Da bi se ostvarili ti zahtevi, Lutovac je kazao da predlaže usvajanje posebnog zakona - Leks specijalis - koji bi sadržao pravne norme nužne za održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Lutovac je rekao da se i na osnovu tih zahteva vidi da oni ne traže veća prava za opoziciju, kao što im se, kako kaže, spočitava u javnosti, već da traže prava koja pripadaju građanima Srbije.

"Ne tražimo mi nikakve ustupke niti kompromis, već prava i slobode za građane, a ovde se sve vreme zamenjuju teze kao da mi sve vreme tražimo veći broj minuta za opoziciju i veća prava za opoziciju", naveo je Lutovac.

Prema njegovim rečima, ako tih prava ne bude, građani imaju pravo na građansku neposlušnost. Lutovac je zaključio da DS želi da Srbija bude država vladavine prava i građanskih prava.

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke usvojen je izveštaj predsednika Zorana Lutovca i za jul mesec raspisani su novi izbori za predsednika i potpredsednike Demokratske stranke, saopštila je DS.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво