Читај ми!

Stefanović: Srbija neće ulaziti ni u kakve vojne saveze

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, što podrazumeva da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze, ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti sa Severnoatlantskom alijansom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nebojša Stefanović je to rekao u Domu Vojske Srbije tokom predavanja o strateškim pitanjima politike odbrane naše zemlje grupi od 35 polaznika Instituta za visoke studije bezbednosti iz oblasti nacionalne odbrane, koji deluje u okviru Ministarstva Vojske Republike Francuske.

"Mi želimo da budemo vojno neutralni i da zavisimo isključivo sami od sebe, što ne znači da ne želimo saradnju sa vojnim savezima", rekao je Stefanović.

On je podsetio da naša zemlja u okviru Programa partnerstvo za mir već 15 godina uspešno sarađuje sa NATO, kao i da sarađuje uspešno sa drugim državama, naročito u domenu zajedničke obuke, vojne industrije i postizanja standarda za koje Srbija proceni da su odgovarajući.

"Naša saradnja sa Rusijom i Kinom je takođe značajna i ona se u najvećoj meri zasniva na vojno-tehničkom aspektu i zajedničkoj obuci. Mi smo u vezi naše saradnje sa svim državama sveta vrlo transparentni", rekao je ministar.

Stefanović je istakao da je bliska saradnja u oblasti bezbednosti na globalnom i regionalnom planu za Srbiju naročito važna jer stvara uslove za ekonomski rast i razvoj.

"Ukoliko izuzmemo period pandemije kovida, pitanje stabilnosti je ključno za sve investitore koji razmatraju svoje prisustvo u određenoj državi i regionu", rekao je Stefanović.

On je naveo da Srbija nastoji da igra ključnu ulogu u multilateralnom pristupu očuvanju stabilnosti u regionu.

Srbija je, prema njegovim rečima, posvećena stalnom unapređenju svog sistema odbrane kako bi bila u mogućnosti da odgovori na sve potencijalne izazove.

"Republika Srbija je opredeljena da sva pitanja, naročito kada je reč o odnosima u regionu, rešava mirnim putem i ujedno je posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država", rekao je ministar.

Stefanović je naveo da je ključno strateško opredeljenje Republike Srbije da postane članica Evropske unije, što se reflektuje i na aspekt odbrane, budući da to podrazumeva i integraciju u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU.

On se osvrnuo i na predstojeću vežbu „Platinasti vuk" tokom koje je planirana poseta načelnika Generalštaba oružanih snaga Republike Francuske generala Fransoa Lekoantra, ali i na značaj saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane, i podsetio na nabavku Erbasovih helikoptera H-145 i sistema "mistral", navodi se u saopštenju.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Instituta general-potpukovnik Patrik Destremo, dok je događaju prisustvovao i ambasador Republike Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво