Читај ми!

Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Briselu, sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za nekoliko nedelja i definisati nastavak dijaloga.

"Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni. Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bilo ko ubeđuje oko važnosti nastavka dijaloga", kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konferenciji "Geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu", koji je organizovao italijanski Institut za međunarodne političke studije (ISPI), poručio da dijalog Beograda i Prištine ne može da čeka i da je taj proces "prisutan u svemu" što se radi kada je reč o napretku.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da "dijalog nije prioritet", Lajčak ocenjuje da je tokom svog dugog diplomatskog staža naučio da "prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete".

"Dijalog je prioritet i za Beograd i za Prištinu. Njihova budućnost je vezana za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto što može da čeka i prisutan je u svemu", poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnost regiona.

"Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemalja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu", poručio je Lajačak.

Naglašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći "onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju".

Lajčak je ocenio i da su "'non-pajepri' i ideje, kojima se kao rešenje za dijalog Beograda i Prištine predlaže pomeranje garanica, opasni, da promovišu rat i ispunjenje snova Miloševića i Tuđmana".

"Takve ideje su odbijene i to pogotovo iz samog regiona. Plan A je da Zapadni Balkan uđe u EU i tu nema dileme", zaključio je Lajčak.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво