Читај ми!

Kancelarija za KiM: Provokacija Prištine neuspešna kupovina vremena

Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama, navodi pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji, kaže Popović.

U saopštenju se navodi da je nezabeleženo u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu.

Kosovska vlada planira da pokrene tužbu za genocid protiv Beograda pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne ove, već do kraja sledeće godine, najavila je portparol vlade Rozafa Keljmendi. 

"Provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan", navodi Igor Popović.

"Takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija", istakao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Baveći se ovakvim besmislicama, političari iz Prištine pokazuju, kako kaže, da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti.

"Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i s toga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke. Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast", zaključio je Popović.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво