Читај ми!

Milivojević: EU mora da "spusti Kurtija na zemlju" da bi se nastavio kompromisan dijalog

Diplomata Zoran Milivojević je rekao za RTS da jučerašnja poseta Briselu pokazuje da EU želi da se Zapadni Balkan na ovaj ili onaj način priključi Uniji. EU mora da deblokira dijalog na pravi način i da izvrši pritisak na Prištinu i da gospodina Kurtija spusti na zemlju, kako bi se stvorili uslovi za kompromisan dijalog, smatra Milivojević.

Diplomata Zoran Milivojević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je prvi utisak posle posete predsednika Vučića Briselu da je proces evrointegracija Srbije deblokiran.

"Imamo pauzu od godini dana da se ništa ne događa i ova poseta je pokazala opredeljenje Evropske unije i interes za ovaj region i da se proces pokrene", naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, poseta Briselu pokazala je da je pozicija Srbije za ovaj proces veoma važna.

"Druga stvar koja je takođe važna je interes da se i dijalog deblokira, imajući u vidu da se formiranje novih vlasti u Prištini zaokružio. I treća stvar koju bi stavio možda i na prvo mesto je prvi potez u vezi sa prugom i Koridor 10 koji treba da se stavi potpuno u funkciju", naveo je Milivojević.

Dodao je da učešće EU u jednom konkretnom projektu predstavlja jednu direktnu investiciju, nešto što nismo imali na ovim prostorima, posebno kada je reč o kapitalnim objektima kao što je infrastruktura - železnica, drumski saobraćaj.

Milivojević je napomenuo da ovo pokazuje da EU želi da se Zapadni Balkan na ovaj ili onaj način priključi Uniji.

"EU je demonstrirala interes za region na jedan konkretniji način nego što je to bilo do sada i jasno definisala da Srbija ima ključnu ulogu. Srbija je svojim interesom da je za dijalog i da je na evropskom putu demonstrirala volju za to pitanje", kaže diplomata.

Milivojević smatra da smo se sada sreli i da će to sada biti kolosek u kojem će obe strane morati po nešto da učine.

"Što se Srbije tiče, ona će morati da učini ono na čemu insistira EU - na poglavlju 23, na vladavini prava, usaglašavanje spoljne politike. A oni će morati da učine da se već u junu otvori na Međuvladinoj konferenciji jedan klaster ili dva i da se time demonstrira vraćanje na politiku proširenja EU", naveo je Milivojević.

Naglašava, da će EU morati da deluje i na Prištinu da se stvore uslovi za jedan kvalitetan dijalog.

"Pitanje dijaloga je što se nas tiče je otvoreno. Priština i dalje insistira na maksimalističkim stavovima. Nije odgovornost na srpskoj strani", naveo je Milivojević i dodao da EU mora da deblokira dijalog na pravi način i da izvrši pritisak na Prištinu i da gospodina Kurtija spusti na zemlju, kako bi se stvorili uslovi za kompromisan dijalog.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво