Читај ми!

Đilas: Nemam nikakvu firmu i račune na Mauricijusu

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da ne poseduje nikakve privatne račune nigde osim u Srbiji. "Na Mauricijusu nemam nikakvu firmu, nisam ovlašćen ni na kakav račun", rekao je Đilas i najavio krivične prijave zbog, kako kaže, "falsifikovanja dokumenata".

Odgovarajući na navode da poseduje račune na Mauricijusu i u Švajcarskoj, Đilas je rekao da je na Mauricijusu bio jednom pre 20 godina na odmoru i da je to sav njegov kontakt sa tim ostrvom.

"U Švajcarskoj takođe nemam privatni račun, već postoji kompanija koju je osnovala moja kompanija iz Beograda, i legalno posluje već sedam godina", naglasio je Đilas.

"Apsolutno je nemoguće da imam 5,7 miliona evra na Mauricijusu u Dojče banci, pošto je ona 2018. prestala da radi", rekao je Đilas i najavio krivične prijave protiv Aleksandra Vučića, Siniše Malog, Vladanke Malović i Milorada Vučelića zbog, kako kaže "falsifikovanja dokumenata radi obmanjivanja javnosti".

Rekao je da Dojče banka na Mauricijusu, u kojoj se navodno nalazio njegov račun sa novcem, ne radi od 2018. godine, što je zvanična informacija Centralne banke Mauricijusa, i da je zato nemoguće da se 12. decembra 2020. na računu firme "Askanijus", a koja se dovodi u vezu sa njim, nalazi 5,74 miliona evra.

"Nemoguće je, jer nema banke", istakao je Đilas. Na konferenciji za novinare je okrenuo i broj banke koji je naveden na internet sajtu, da bi se čula poruka da ni broj nije u upotrebi.

"Što se tiče kompanije koju pokušavaju da dovedu u vezu sa mnom, ona postoji od 2011. a njen vlasnik je Fared Sobadar", rekao je Đilas i pokazao sliku vlasnika te kompanije, uz napomenu da je ta firma imala promet od 21.000 evra u 2019. godini.

"Ne postoji nikakva mogućnost da ima ovih 5,7 miliona evra, kako su objavile Večernje novosti, a u organizovanoj hajki koja je posle toga usledila ponovili svi ostali mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke", naveo je Đilas.

"Iz svega toga više je nego jasno da je u pitanju falsifikat, a kada falsifikujujete dokument, to je krivično delo i za to sledi zatvorska kazna", poručio je Đilas.

Podsetio je da je u aprilu 2014. godine kompanija "Multikom", u kojoj je bio suvlasnik, prodala svoju kompaniju "Dajrekt medija" za 17,7 miliona evra.

"Sav novac od te prodaje je primljen u Srbiji na račun, iako smo mogli da platimo porez i na drugom mestu, i sav porez od 2,2 milona evra je plaćen u Srbiji", rekao je Đilas i dodao da je delom tog novca osnovana kompanija u Švajcarskoj, u skladu sa zakonima Srbije i Švajcarske, i da je o tome odmah obaveštena Narodna banka Srbije.

"Ta informacija koja se sada proglašava neviđenim otkrićem tajnog računa dostupna je svima, jer se nalazi u svim završnim računima "Multikoma", gde se može videti da je 2014. osnovana firma "Multikom open" u Švajcarskoj", rekao je Đilas i pokazao dokumente za koje tvrdi da to dokazuju.

"Ne postoje nikakvi tajni računi, niti veliko otrkiće - to su podaci dostupni NBS, Poreskoj upravi i svakom građaninu koji to proveri u Agenciji za privredne registre - jasno se vidi da firma postoji i radi u skladu sa zakonom", poručio je Đilas.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da su "Večernje novosti" došle do dokumenata koji potvrđuju da Dragan Đilas ima račune na Maurisijusu od 5,7 miliona evra i u Švajcarskoj od 620.000 evra. 

Uprava za sprečavanje pranja novca je objavila je danas da je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preduzela aktivnosti u cilju provere firme "Ascanius" i povezanih lica

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи