Читај ми!

Vučić: Ogromna saradnja sa Kinom, Srbija 15 puta uvećala izvoz

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, da je u prethodnom periodu napravljen ogroman pomak u saradnji Sbrije i Kine, kao i da je u poslednjih pet godina Srbija za čak 15 puta uvećala izvoz u Kinu.

Aleksandar Vučić je istakao da je saradnja dve zemlje zasnovana na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti i poštovanja.

"I u političkom smislu poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno politike jedne Kine, kao i na principima iskrenog prijateljstva zemalja, ali i ličnog prijateljstva koje imam, i trudim se da negujem, sa kineskim predsednikom kojem sam zahvalan na odnosu prema Srbiji", rekao je Vučić.

On je ukazao da je Kina danas već treći ukupni spoljno-trgovinski partner Srbije, što je, ističe, do pre neku godinu bilo nezamislivo.

Dogovoreni novi projekti

Predsednik Srbije je rekao da očekuje velike nove investicije Kine, kompanija "Ziđing" investiraće u timočki rudnik Čukaru Peki, u vrednosti od 474 miliona dolara. Ling Long u investira u Zrenjaninu a početak rada fabrike u Nišu očekuje se pre kraja godine.

Vučić je rekao da je sa Kinezima dogovorio novi projekat, izgradnja obilaznice oko Kragujevca i to po veoma dobroj ceni.

Kazao da će biti povezan severni deo teritorije grada Kragujevca sa južnim delom, ali da će se graditi deonica ka Vučkovici i Gruži do Moravskog koridora preko Mrčajevaca.

Projekat je vredan ukupno više od 100 miliona evra, dodao je Vučić.

"Mi smo uprkos situaciji sa koronom dobili konačno obećanje od Žanga (iz CRBC-a) da će do Svetog Nikole, 19. oktobra, biti zavšen autoput Čacak - Požega, tako da ćemo moći za Svetog Mikolu autoputem da idemo do Požege", rekao je Vučić.

Dodaje da će se stizati do Zlatibora za najviše dva sata i 10 minuta, dok se sada putuje tri sasta i 40 minuta.

Kineski izvođači, angažovani na gradnji brze pruge od Beograda do Stare Pazove, pomažu i na deonici od Stare Pazove do Novog Sada (koju grade Rusi), kako bi se ona što pre završila.

Kako je rekao za manje od godinu dana pruga za brzinu od 200 km na sat kada će građani moći za samo 28 minuta od centra Beogada do centra Novog Sada, biće puštena u rad.

"To je drugačije lice naše zemlje, drugačija Srbja", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da će tokom leta biti otvoreni radovi i na sledećoj deonici brze pruge ka Budimpešti, od Novog Sada do mađarske granice.

Predsednik je, takođe, najavio da će biti ugovoren i nastavak gradnje autoputa dalje od Požege do Boljara i da će se odmah krenuti sa radovima, kao i da je dogovrena cena od oko 1,5 milijardi evra.

Vučić je najavio i da će gradnja Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, početi već krajem prolaće ili početkom leta.

Podsetio je da se već gradi autoput i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica.

Kazao je da će CRBC graditi i obilaznicu oko Loznice u vrednosti od 37 miliona evra, ali i da će se graditi obilaznica oko Novog Sada sa dodatnim mostom na Dunavu. Vrednost obilaznice oko Novog Sada je 129 miliona evra.

Vučić je rekao da će kineski "Mint automotiv" u aprilu započeti proizovodnju u Loznici, ali da je ta kompanija najavila da će otvoriti još jedan pogon odnosno izgraditi još jednu fabriku u Šapcu.

"To su dobre vesti za Šabac", naglasio je Vučić.

Velika podrška Kine tokom epidemije 

Vučić je podsetio da je sinoć dočekao još 500.000 kineskih vakcina na aerodromu, te istakao da je Srbija još pre godinu dana, kada je izbila epidemija korone i u našoj zemlji, imala veliku podršku Kine, koja joj je dopremila opremu, respiratore, ali i ljude koji su napravili dve laboratorije.

"I danas nam najviše pomažu sa vakcinama", naglasio je Vučić. Zato je zamolio kinesku ambasadorku da prenese izraze njegove najdublje zahvalnosti predsedniku Kine i da mu kaže da se "jedna mala zemlja i njen predsednik ponose tom saradnjom i ističu to na svakom mestu".

Vučić je dodao da je sada na nama da ubrzamo vakcinaciju, jer vakcina ima dovoljno.Vučić je istakao da su svi zainteresovani za kinesku vakcinu, ali da Srbija ne može da ih izvozi.

"Svi su zainteresovani, ali mi ne možemo da ih izvozimo. Možemo samo kod nas da ih koristimo", objasnio je on dodajući da koliko zna postoji dogovor za isporuke i u druge zemlje regiona, kao što su Crna Gora i Severna Makedonija.

Predsednik Srbije je "beskrajno zahvalan Kini jer je reč o bezbednoj i veoma pouzdanoj vakcini, koja nešto kasnije razvija antitela, ali bez ikakvog ugrožavanja zdravlja ljudi".

Sarađujemo i sarađivaćemo s Kinom, odgovaralo to nekom ili ne

Srbija sarađuje i sarađivaće sa Kinom, na korist svojih građana, i neće odustati od tog prijateljstva i saradnje zato što to odgovara nekim drugim zemljama, i to onima koji imaju i veću saradnju sa Kinom od Srbije, poručio je predsednik Vučić.

Vučić je upitao da li za svu pomoć i podršku koju je Srbija dobila od Kine, koja je ogromna, ne treba da kažemo hvala, već da radimo protiv Kine, jer je to u interesu nekih drugih zemalja.

"Srbija je na evropskom putu, ali sarađuje i sarađivaće sa Kinom, i još više, jer je suverena zemlja koja sama donosi odluke, poštuje svoje građane i ima odličnu saradnju sa Kinom", poručio je Vučić.U prisustvu ambasadorke Kine Čen Bo predsednik Srbije je poručio kineskom predsedniku Si Đinpingu, da očekuje njegovu posetu i da kineski predsednik do sada nije pogazio nijedno obećanje.

"Nadamo se sada i češćim posetama kineskih zvaničnika. Želim da kažem predsediku Siju da ja znam da on nijedno svoje obećanje nije pogazio i zato znam da neće pogazaziti svoje obećanje i da će doći u Srbiju", istakao je Vučić. 

Čen Bo: Uprkos pandemiji saradnja se intenzivno razvija

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da se uprkos uticaju pandemije koronavirusa saradnja dve zemlje intenzivno razvija. Čen je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazala da je imala priliku, zajedno sa predstavnicima kineskih kompanija, da sa ministrima i direktorima javnih preduzeća razmeni mišljenja o saradnji u različitim oblastima.

"Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana aktuelno na dve tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije", kazala je ona i podsetila da je sinoć stigao treći kontingent od pola miliona "Sinofarm" vakcine.

Navela je da je do sada u Srbiju stiglo dva miliona doza kineskih vakcina, i dodala da joj je posebno drago što kineska vakcina daje doprinos borbi Srbije protiv pandemije.

Druga tačka je, prema njenim rečima, zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.

"U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad, i autoputa Preljina- Požega koji napreduju dobro. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu", dodala je ambasadorka NR Kine.

Podsetila je da je cilj Kine ekonomski rast od šest odsto u ovoj godini, te ukazala i da Srbija želi rast svoje privrede..

"Uverena sam da će to otvoriti još više šansi za ekonomsku saradnju", kazala je Čen.

Podsetila je da je na nedavno održanom onlajn Samitu Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope postignut široki koncenzus o saradnji, koja će dati novu snagu i razvoju bilateralnih odnosa.

"Posle današnjeg sastanka, ambasada i kineske kompanije dobile su više domaćih zadataka. Spremni smo da ulažemo dalje napore za uspeh u svim oblastima", zaključila je Čen Bo. 

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i pojedini ministri u vladi, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Irena Vujović, Tomislav Momirović, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво