Читај ми!

Drecun: Lajčak gurnuo u stranu ZSO, pojavljuje se priča o non pejperu po ko zna koji put

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je optimizam Miroslava Lajčaka o napretku razgovra Beograda i Prištine zasnovan na pogrešnim činjenicama i pogrešnom shvatanju stvari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće sa sa predstavnicima Srba sa KiM u kasarni "Toplički ustanak" u Kuršumliji.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, rekao je da pretpostavlja da će se razgovarati o nastaloj situaciji na KiM posle izbora i usaglašavanju Srpske liste sa zvaničnom Beogradom, jer je važno kako će se formirati vlast, s obzirom na izjave koje daje Kurti.

"Situacija je neizvesna da li će biti voljan da pozove Srpsku listu da učestvuje u formiranju vlasti i razgovaraće se o usložnjavanju situacije u rešavanju kosmetskog problema jer je stalna komunikacija Beograda i predstavnika srpskog naroda na KiM veoma bitna", rekao je Drecun.

Kaže da na sednice Odbora za KiM poziva institucionalne predstavnike Srba da prisustvuju, očekuje da se izjasne i očekuje da iznesu svoja zapažanja, probleme.

Takođe, Drecun očekuje da će biti dogovorena strategija za naredni period na sastanku predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije.

Ukazuje na to da je jasno da će se Bajdenova administracija vratiti starom kursu Demokratske stranke u SAD, koji podrazumeva snažan politički pritisak na Beograd da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, on je tako svoju politiku definisao u vreme predizborne kampanje u dokumentu "Vizija za budućnost odnosa sa Albanijom i Kosovom", gde je rekao da SAD očekuju da dođe do tzv. međusobnog priznanja.

"Mi tu treba mnogo snažnije da potpuno odbijamo priču o međusobnom priznanju, nema šta da se razgovara o priznanju", rekao je Drecun.

"Onaj ko misli da može da nas preko razgovora u Briselu natera ili da nas uvede u situaciju da zažmurimo na jedno oko i da se saglasimo sa nečim što bi moglo da bude protumačeno kao priznanje, taj zaista ima pogrešna očekivanja, i ponaša se politički neracionalno", kaže on.  

"Problem je usaglašeno delovanje Vašingtona i Berlina" 

Prema njegovim rečima, sasvim je suprotno svim našim nacionalnim, državnim interesima, interesima napretka i razvoja ekonomije da priznamo samoproglašenu državu Kosovo, to bi razorilo našu državu, to bi uništilo budućnost celokupnog srpskog naroda i najoštrije ćemo se suprotstaviti svemu tome.

Ističe da će sada biti problem usaglašeno delovanje između Vašingtona i Berlina, jer Berlin stoji na tvrdoj poziciji da je Kosovo završena stvar, i da Srbija samo treba da prizna tu lažnu državu, što je nama neprihvatljivo.

"Da je cela priča završena, da su mogli bez nas da dovrše posao stvaranja te lažne države, pa onda bi radili bez nas. Kosovo ne može bez članstva u UN da stekne puni međunarodni pravni kapacitet i zato žele preko razgovora da nas dovedu u situaciju da moramo da priznamo tu lažnu državu Kosovo", istakao je Drecun. 

Optimizam Lajčaka, koji je govorio da je postignut napredak

"Javnost nije dovoljno upoznata sa situacijom oko razgovora Beograda i Prištine. Lajčak će ovih dana boraviti u Prištini u Beogradu, otvara se prostor za spekulacije, pojavljuje se priča o non pejperu, po ko zna koji put, dobro su poznati stavovi", kaže Drecun.

"Imamo situaciju da kada se kaže da je došlo do načelne saglasnosti oko nekih pitanja Beograda i Prištine, tokom 11 rundi razgovora prošle godine, ona ne znači ništa, nije došlo do napretka", ukazao je Drecun.

Kada je reč o pitanju nestalih osoba, Drecun pojašnjava da Priština traži otkopavanja na lokacijama u Srbiji gde se sumnja da su tela ubijenih Albanaca, a Srbija izlazi u susret takvim zahtevima.

"Mi imamo zahtev da se vrše otkopavanje na pet lokacija, odjednom se pojave neki požari na tim lokacijama, ili se u neposrednoj blizini nalazi materijal koji ima radioaktivne karakteristike, govorimo o lokaciji, recimo u Đakovci gde sumnjamo da ima nekoliko lokacija gde su tela ubijenih Srba", rekao je Drecun.

"Kada se rešavaju pitanja o ekonomskoj saradnji, slobodnom protoku ljudi i robe, Albanci žele da izmeste razgovore iz Brisela u Ceftu, gde ne mogu da nametnu svoje interese, nastoje da sa nekom državnom članicom te organizacije, najpre sa Albanijom, dogovore o tom pitanju i da onda ona insistira da se ta organizacija ponaša u skladu sa dogovorom Prištine i Albanije, a ne Prištine i Beograda", rekao je Drecun.

Drecun kaže da nije bilo nikakvog napretka, "tu vidite da je optimizam Lajčaka zasnovan na pogrešnim činjenicama i pogrešnom shvatanju stvari".

Podseća da je Lajčak išao sa tezom – ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno. 

"Beograd je odbio takav stav, ali Lajčak je gurnuo u stranu Zajednicu srpskih opština, što ukazuje na nameru moćnih zapadnih zemalja da se konačno izdejstvuje samo ono o čemu Albanci govore orkestrirano – tzv. međusobno priznanje", zaključio je Drecun.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво