Читај ми!

Selaković: Izveštaj EP nedopustiv poziv na priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova

Predlog izveštaja Evropskog parlamenta koji je usvojen pred njegovim Spoljnopolitičkim odborom na nedopustiv i neumesan način poziva države EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine da promene mišljenje, smatra ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Nikola Selaković navodi da Evropska unija, iako većina njenih članica priznaje samoproglašeno Kosovo, kao krovni politički entitet godinama unazad nastoji da makar formalno zadrži poziciju statusne neutralnosti, dok apel izvestioca Evropskog parlamenta Viole fon Kramon upućen grupi od pet država da priznaju samoproglašeno Kosovo ocenjuje kao flagrantno odstupanje od dosadašnje političke prakse Brisela.

"Podsećam da se i dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU odvija uz poštovanje principa statusne neutralnosti i da je to preduslov da se do bilo kakvih trajnih i održivih rešenja dođe", navodi Selaković.

Smatra da je najblaže rečeno nediplomatski, a za pregovarački proces Beograda i Prištine nekorisno to što je Spoljnopolitički odbor EP dopustio da se "lična lobistička inicijativa gospođe Viole fon Kramon pretoči u nešto što treba da bude zvanični dokument institucije EU".

Od institucije EU očekuje da daju šansu dijalogu Beograda i Prištine time što će, kako kaže, stati na poziciju statusne neutralnosti, te da EU ne bude deo problema, već deo rešenja kada je reč o stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво