Читај ми!

Milivojević o pitanju KiM: Ništa se ne može rešiti bez srpskog naroda i "preko kolena"

Albanci na Kosovu i Metohiji obeležavaju 13 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Bivši diplomata Zoran Milivojević za RTS kaže da je jasno da jednostrano prgolaše nezavisnost Kosova nije uspeo projekat, i dodaje da bi pitanje Kosova i Metohije trebalo rešavati političkim sredstvima.

I 13 godina nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, većina Albanaca na Kosovu i Metohiji živi sa izneverenim očekivanjima, a to su demonstrirali prethodnih dana tako što su odbacili političke opcije koje su bile na vlasti od 1999. godine.

Vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova i kreatori posleratne politike su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu.

Tokom njihove vladavine na Kosovu i Metohiji su se rasprostranili nepotizam, partijsko zapošljavanje, obračun sa političkim protivnicima, korupcija, organizovani kriminal, pljačka javne imovine.

Sve to je uticalo da nezaposlenost na Kosovu bude viša od 30 odsto, a da je nezaposlenost mladih viša od 40 odsto, javlja dopisnik RTS-a.

Svaki treći, ako ne i drugi mladi Albanac na KiM želi da ode u inostranstvo kako bi pronašao egzistenciju.

Čelnici Evropske unije iz godine u godinu odlažu viznu liberalizaciju za žitelje Kosova, što među mladim Albancima izaziva još veću nervozu i frustraciju.

Srbi izolovani u seoskim sredinama

Srbi su na Kosovu i Metohiji i dalje izolovani, uglavnom u seoskim sredinama, izuzev Srba na severu koji su na kompaktnijem prostoru i geografski naslonjeni na centralnu Srbiju.

Od 1999. godine Albanci kao većina nisu prihvatali Srbe onako kako je to garantovala i obećavala međunarodna zajednica.

Srba nema u centralnim institucijama i u administraciji iako imaju pravo na 10 odsto mesta.

Uoči dana kada Albanci obeležavaju jednstrano proglašenu nezavisnost, Srbi se u simboličnom broju okupljaju nadomak Prištine kako bi podsetili na ubistvo 12 svojih sunarodnika u Livadicama kod Podujeva, zahtevajući pravdu i osudu počinilaca tog zločina.

Zločin kod Podujeva nije jedini koji je ostao nerasvetljen. Nema pravde ni za ubistvo Srba u Starom Gracku, Goraždevcu, za martovski pogrom 2004. godine.

Podsećanjem na te zločine, Srbi šalju poruku o izuzetno lošim uslovima u kojima žive unazad

Obeshrabruju se svi oni koji razmišljaju da mogu slobodno da se kreću, da mogu da se vrate na svoja imanja.

O brojnijem povratku Srba na Kosovo niko ne razmišlja. Zatvoreni u svojim sredinama, čekaju rasplet, verujući ipak da mogu da ostanu da žive na Kosovu.

"Neuspeli projekat" 

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za RTS da je jasno da jednostrano proglašea nezavisnost Kosova nije uspeo projekat.

"Kosovo nema nikakve prerogative koji bi mogli da ga kandiduju kao ozbiljno društvo, a da ne govorimo o državi", ističe Milivojević.

Smatra da je jedino rešenje da se traži politički dijalog.

"Pitanje Kosova i Metohije treba rešavati političkim sredstvima, polazeći od činjenice da taj projekat nije uspeo", objašnjava Milivojević.

Kaže da zbog podrške dela međunarodne zajednice na KiM postoji sistem koji ne funkcioniše i gde vlast vrši elita koja želi na svaki način da ukine srpski deo i onemogući Srbima normalan život.

"Velika je hrabrost i treba odati priznanje onima koji su tamo ostali. Zahvaljujući delovanju iz Beograda, ipak se očuvalo nekakvo srpsko jezgro i rezultati poslednjih izbora pokazuju koliko je to značajno", kaže Milivojević.

"Argumenti Srbije dobili na značaju"

Zoran Milivojević naglašava da se ništa ne može rešiti bez srpskog naroda i "preko kolena".

"Srbija danas ima mnogo značajniji međunarodni položaj, a argumenti Srbije su dobili na značaju. Pokazalo se da to u globalnom smislu ne može da zaživi. U međuvremenu je 18 država povuklo priznanje", podseća Milivojević.

Naglašava da veća polovina sveta ne priznaje Kosovo ka održavu.

"Nema nikakvih mogućnosti i osnova da se ta državnost na bilo koji način potvrdi. Jedina šansa je u dijalogu", smatra Milivojević.

Kaže da postoji interes u Vašingtonu i interes jedne uže strukture u Briselu da se pitanje Kosova reši u kratkom roku i na način koji isključuje kompromisno rešenje.

"Gospodin Kurti, pobednik izbora, sa platformom koju nudi potpuno isključuje dijalog. Njegova polazna osnova je priznanje i ništa više. Govori o tome da treba da razgovaraju dva ravnopravna partnera, a to apsolutno nije moguće", naglašava Zoran Milivojević.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво