Читај ми!

Borisov: Ruska vakcina biće isporučena Srbiji u dogovorenim količinama

Rusija će Srbiji isporučiti vakcine "sputnjik V" u količinama koje su dogovorene i uvek će izaći u susret srpskim partnerima, poručio je potpredsednik Vlade Rusije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije Jurij Borisov. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da je Borisov potvrdio da nas Rusija neće ostaviti na cedilu i da će sa nama podeliti vakcine. Borisov se sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem u Beogradu, Jurij Borisov je rekao da je taj sastanak bio konstruktivan i da je razgovarano o aktuelnim, ali i budućim projektima između dve zemlje.

Istakao je da saradnja između Srbije i Rusije neprestano raste i da se stalno otvaraju nove stranice bilateralne saradnje, bilo da je reč o saobraćaju, industrijskog proizvodnji, IT sektoru, a sada i sa vakcinama.

"Pandemija je otvorila novu stranicu naše saradnje", rekao je Borisov i izrazio nadu da će se proizvodnja ruske vakcine "sputnjik V" ostvariti u obe faze na teritoriji Srbije.

Naglasio je da je ruska vakcina u svetu stekla ugled, zbog efikasnosti i bezbednosti.

Borisov je naveo da je tema razgovora bila i saradnja u oblasti saobraćaja i podsetio da ruska preduzeća rade na modernizaciji srpske železnice koja će, ističe, imati bolje i brže kretanje vozova i putnika.

Istakao je i da se saradnja u oblasti energetike odvija dobro i pohvalio otvaranje deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju koji će, kako kaže Borisov, Srbiji doneti dodatne pogodnosti kao tranzitnoj zemlji za gas.

Borisov je čestitao građanima Srbije Dan državnosti – Sretenje i zahvalio na prijemu.

Popović: Borisov potvrdio da nas Rusija neće ostaviti na cedilu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je Rusiji na podršci suverenitetu Srbije po pitanju KiM, poštovanju njenog Ustava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i na pomoći u snabdevanju vakcina i proizvodnji ruske vakcine u zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji sa potpredsednikom Vlade Rusije, Popović je naglasio da Rusija distribuira vakcine Srbiji u momentu kada i sama ima izazov u snabdevanju.

"Danas mi je Borisov potvrdio da nas Rusija neće ostaviti na cedilu i da će sa nama podeliti vakcine", rekao je Popović.

Dodao je i da Borisov insistira na tome da se ruska vakcina "sputnjik V" proizvodi u Srbiji i da tom smislu ima podršku i predsednika Rusije Vladimira Putina i ruske vlade.

Popović je izrazio nadu da će proizvodnja ruske vakcine u srpskom Institutu "Torlak" početi što pre i dodao da će se odvijati u dve faze, pri čemu bi prva faza mogla da počne za dva do tri meseca, a druga za sedam do devet meseci.

Tema današnjeg sastanka, navodi Popović, bili su projekti koji se između dve zemlje odvijaju u svim oblastima i poručio da Srbija želi još više zajedničkih projekata sa Rusijom.

Dodaje da su razgovarali o Naftnoj industriji Srbije (NIS), projektu "Petrohemije", gasovodu koji je izgrađen i zahvaljujući kojem, ističe Popović, Srbija jača svoj energetski suverenitet.

Popović je zahvalio Rusiji i na pomoći za završetak Hrama Svetog Save u Beogradu.

Najavio je da će se formirati nove radne grupe koje će na mesečnom nivou morati da daju izveštaje u svim oblastima, od ekonomije, industrije, energetike, IT sektora...

"Velika zahvalnost Rusiji za izvanrednu ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju, čiju osnovu su postavili naša dva predsednika, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić", zaključio je Popović.

Borisov sa Vučićem: Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov sastao se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je zahvalio što svojom posetom uveličava proslavu Dana državnosti.

"Drago mi je što veliki praznik – Sretenje proslavljamo sa našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić i zahvalio predsedniku Putinu na čestitki za Dan državnosti. Izrazio je nadu da će imati priliku da ponovo ugosti Putina.

Vučić je Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije. Ukazao je da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i istakao značaj aktivne podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Borisov je Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje.

Vučić je zahvalio za isporuke vakcine "sputnjik V". Njih dvojica razgovarala su o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine. Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta "Torlak" i najavila nastavak konsultacija, kako bi se ta saradnja ostvarila.

Borisov je rekao da odnosi dveju zemalja stalno napreduju. "Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje", istakao je ruski zvaničnik.

Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara.

Vučić i Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje. Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je predsednik i obećao.

Takođe je istaknuta i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u našoj zemlji.

Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju, od bugarske do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine.

Na sastanku je bilo reči i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво