Читај ми!

Vanredni parlamentarni izbori na KiM, interno raseljeni organizovano na glasanje

Danas se održavaju vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji. Gotovo 1.800.000 birača glasa za 120 članova parlamenta. Na glasačkom listiću je 28 lista, među kojima su tri srpske grupacije. Prvi put izbore ne prate posmatrači OEBS-a.

U školi "Kralj Milutin" u Gračanici birališta su otvorena na vreme, u 7 sati, a biće zatvorena u 19 časova. Glasanje se odvija uz poštovanje epidemijskih mera. Glasači nose maske, a na samom biračkom mestu poštuje se i distanca koliko je to moguće.

Posmatračke timove najavili su iz EU, uticajnih zapadnih zemalja i lokalne institucije.

U svim srpskim sredinama manje je za oko 27.000 birača nego na prošlim izborima, prema statistici nevladinih organizacija. Najviše brisanja glasača ima u severnim opštinama – Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, oko 16.000. Radi se o, kako kažu u centralnoj izbornoj komisiji, osobama koje nisu obnovile dokumentaciju i sa starim Unmikovim ličnim kartama neće moći da glasaju.

Na izborima ne učestvuju vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova – Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi – koji su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu. Tako je ratno političko krilo u trci za poslanička mesta ostalo prilično hendikepirano u odnosu na pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Kurti je poslednjeg dana predizborne kampanje najavio da će prvih dana ili nedelja ako postane premijer uspostaviti reciprocitet prema centralnoj Srbiji. Rekao je da će to učiniti zato što je odlazeća vlada Avdulaha Hotija među prvim akcijama koje je preduzela uklonila reciprocitet.

Predstavnici Srpske liste su tokom kampanje obilazili pojedina domaćinstva u srpskim sredinama, a druge dve srpske grupacije – Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez – gotovo da nisu bili vidljive tokom kampanje.

S druge strane, kampanja kod predstavnika albanskih partija bila je mimo svih epidemijskih pravila. Na skupovima je bilo i po nekoliko stotina ljudi, tako da se narednih dana može očekivati porast broja zaraženih koronavirusom.

Zbog opasnosti od zaraze biće manje posmatrača na biralištima, tek njih oko 500 na 2.300 biračkih mesta.

Autobusi sa interno raseljenim licima, koji su krenuli na KiM da ostvare pravo i glasaju, bez problema su, nakon sat vremena čekanja zbog gužve i kontrolne procedure, prešli punkt Jarinje, javlja reporter RTS-a.

Oni su krenuli noćas iz Beograda, a jutros iz Kraljeva, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije.

Izbori su osmi po redu od sukoba 1999. godine i peti pre isteka mandata kosovskog parlamenta.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво