Priština i Tel Aviv uspostavili diplomatske odnose

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla i šef izraelske diplomatije Gabrijel Aškenazi potpisali su sporazum kojim uspostavljaju diplomatske odnose Prištine i Tel Aviva.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom Prištine i SAD 4. septembra. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu je komentarisao uspostavljanje diplomatskih odnosa Prištine i Tel Aviva. Rekao je da Beograd zbog toga nije nimalo srećan i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom. 

Kosovska ministarka spoljnih poslova i izraelski šef diplomatije, koji su komunicirali preko video-linka, sporazume su potpisali u Prištini i Jerusalimu, a dokumenti će kasnije biti razmenjeni.

Gabrijel Aškenazi rekao je jutros da je primio i formalni zahtev za otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu, dodajući da se nada da će uskoro moći da se vidi i njeno otvaranje.

"Danas stvaramo istoriju, uspostavljamo diplomatske odnose Izraela i Kosova. Mislim da je ovo prvi put da se diplomatski odnosi uspostavljaju putem video-linka. Ovom prilikom želim da se zahvalim i SAD. Izrael želi stabilan Balkan. Nadamo se da će se dijalog između Kosova i Srbije nastaviti", naveo je Aškenazi.

Aškenazi u video-obraćanju zvaničnicima u Prištini nije izostavio pominjanje Srbije, istakavši da Izrael smatra Srbiju izuzetno bliskim i važnim partnerom na Balkanu.

Iskazao je poštovanje predsedniku Srbije, na kako je rekao, vođstvu i održavanju bliskih odnosa sa Izraelom.

Izraelski šef diplomatije nije pominjao otvaranje ambasade njegove zemlje u Prištini, ni ko bi mogao da bude ambasador.

S druge strane, zvaničnici u Prištini rekli su da će da njihova ambasadorka u Jerusalimu biti Ines Demiri.

"Uklonili smo blokade, istorijski trenutak koji ne samo da jača naš međunarodni subjektivitet, već obara svaki argument za zemlje koje ne priznaju Kosovo i prekida žestoku kampanju Srbije protiv priznanja Kosova. Duboka zahvalnost američkom narodu i državi", istakla je kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa Prištine i Tel Aviva događa se dve nedelje pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, što koalicione stranke još aktuelne vlade žele da prikažu kao važan uspeh i argument za sticanje simpatija kod birača.

Za dva dana zvanično počinje predizborna kampanja, a Centralna izborna komisija u Prištini je, nakon izvlačenja, odredila redosled partija na glasačkom listu.

To je bio poslednji uslov za početak predizborne kampanje, a od sutra može da počne izjašnjavanje birača koji će svoje glasove poslati poštom.

Definitivno je da Aljbin Kurti, kandidat pokreta Samoopredeljenje za budućeg premijera, neće moći da učestvuje na izborima zbog presude za krivično delo u trajanju od tri godine.

Njegovom pokretu se, međutim, prema najnovijim rezultatima predizbornih anketa, daju šanse za osvajanje najviše glasova birača, ali nedovoljno da sam formira vladu. Ovde u Prištini tvrde da je vrlo diskutabilno da Kurti može da bude i premijer dok mu ne istekne kazna u septembru ove godine.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво