Mesić - "heroj" nezavisnosti Kosova

Stjepan Mesić, u Prištini, priziva dalja priznanja nezavisnosti Kosova. Poseta odlazećeg hrvatskog predsednika uprkos negodovanju Beograda i glasovima razuma iz Zagreba koji su mu poručivali da dodatno "ne soli duboku srpsku ranu".

Kao što je svojevremeno i započeo, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić burno završava dvostruki mandat na čelu hrvatske države, pozivajući sve države da priznaju nezavisnost Kosova jer će to "doprineti regionalnoj i evropskoj saradnji".

Odlazeći hrvatski predsednik je, posle sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom, dodao da će Hrvatska pomoći Kosovu u ostvarivanju evropskih težnji.

"Hrvatska je spremna da svojim iskustvom i znanjem pomogne Kosovu na putu evropskih integracija", rekao je hrvatski predsednik. Prema njegovim rečima, "nezavisnost Kosova je nova realnost u regionu".

Mesić je rekao je da Srbija više ne treba da pothranjuje lažne nade kod kosovskih Srba kako status Kosova nije rešen i kako se "točak istorije može vratiti nazad".

"Došao sam na Kosovo kao prijatelj mlade države, ali i svih njenih gradana, i Kosovara, i Srba", rekao je Mesić.

"Kosovski građani srpske nacionalnosti juče su proslavili Božić. Ja ću upravo ovo mesto iskoristiti da bih im čestitao taj veliki praznik tradicionalnim pozdravom 'Hristos se rodi'. Krajnje je vreme da obe strane shvate da je budućnost u zajedništvu i saradnji, u međusobnom pomaganju", rekao je Mesić.

Hrvatski predsednik je u govoru pred poslanicima Skupštine Kosova ocenio da će Srbija, iako ne mora da prizna Kosovo, pre ili kasnije zbog kosovskih Srba morati da pronađe način za saradnju sa Kosovom.

Mesić odlikovan

Hrvatski predsednik je ocenio da su Kosovo i Hrvatska negovali dobre odnose i u vreme bivše SFRJ, dok je govoreći o ratu u Hrvatskoj rekao da narod te zemlje nikada neće zaboraviti doprinos građana Kosova.

Sejdiu je odlikovao Mesića "Zlatnom medaljom nezavisnosti" za doprinos koji su Hrvatska i hrvatski predsednik dali za "slobodu i nezavisnost Kosova".

"Hrvatska je posebno značajna za Kosovo", naveo je Sejdiu i izrazio želju za nastavak saradnje, "koja predstavlja primer i za druge države".

Hrvatski predsednik se sastao i sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, premijerom Hašimom Tačijem i govorio na svećanoj sednici Skupštine Kosova.

Posle toga na svečanoj sednici Skupštine opštine Priština Mesiću je uručena diploma počasnog građanina glavnog grada Kosova i zlatna bista Boginje na tronu, koja je simbol Prištine.

Predsednik "pobrkao prioritete"

Prvobitno je poseta trebalo da započne 7. januara, na pravoslavni Božić, ali je njegov savetnik Tomislav Jakić saopštio da je Mesić nakon neformalnog susreta sa predsednikom Borisom Tadićem u Kopenhagenu odlučio da posetu pomeri za jedan dan, pogotovo što je "na neodređeno vreme" otkazan za taj dan planirani mini-samit regionalnih predsednika u Prizrenu.

Na taj način, tumači se u Zagrebu, Mesić je uvažio prigovore Tadića želeći da izbegne dodatno hlađenje odnosa sa Srbijom, prenela je "Politika".

Ugledna zagrebačka novinarka, Jelena Lovrić, kolumnistkinja "Jutarnjeg lista", komentarišući Mesićev odlazak u Prištinu, preporučivala mu je da dodatno "ne soli duboku srpsku ranu".

"Pobrkao je prioritete. Izgubio osećaj za diplomatsko balansiranje. Forsirao je odnose sa Kosovom, na štetu onih sa Srbijom. S Ljubljanom nije bio od velike pomoći. U Bosni i Hercegovini primaju ga samo u Sarajevu. Nasledniku ostavlja mnogo nezavršenog posla", zapisala je Lovrićeva.

Број коментара 64

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво