Читај ми!

Priština, Vjosa Osmani počela konsultacije o prevremenim izborima

Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani počela je konsultacije sa političkim strankama, a prvo se sastala sa Aljbinom Kurtijem, predsednikom pokreta Samoopredeljenje. SAD pozivaju sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke ustavnog suda.

U 14 časova Vjosa Osmani sastaje se sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova, a u 15.00 sa Demokratskom partijom Kosova.

Sa predstavnicima Alijanse za budućnost Kosova, Vjosa Osmani je zakazala sastanak u 16 časova.

Osmani će sutra nastaviti sa održavanjem sastanaka sa ostalim političkim subjektima. 

U Prištini očekuju da se vanredni izbori zakažu za januar 2021. godine. 

Sjedinjene Države pozivaju sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke ustavnog suda i obezbede da građani Kosova mogu odabrati svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih, mirnih izbora. 

Kurti: Čekamo kompletnu presudu ustavnog suda

Vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da u razgovoru sa Vjosom Osmani nije određen datum vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, ali da su se složili da budu raspisani što pre, odmah nakon što ustavni sud objavi kompletnu presudu, kojom je vladu Avdulaha Hotija proglasio nelegalno izabranom.

"Moramo da dobijemo potpunu presudu ustavnog suda i u zavisnosti od datuma kada nam bude uručena, v. d. predsednika Vjosa Osmani može da objavi datum izbora u vremenskom okviru predviđenom ustavom", rekao je Kurti novinarima nakon sastanka sa Vjosom Osmani.

Naveo je da su zainteresovani za održavanje izbora što je pre moguće.

Kurti je dodao da će od pravnog tumačenja kompletne odluke ustavnog suda zavisiti da li će biti na listi kandidata za poslanika, pošto je, prema navodima ustavnog suda, zabranjeno da se osoba kandiduje za poslaničko mesto ukoliko je osuđivana.

Kurti je predvodio kosovsku vladu nepuna dva meseca, da bi u martu ove godine skupština raspustila njegov kabinet a u junu izabrala novu vladu sa Avdulahom Hotijem na čelu.

Samoopredeljenje je potom ustavnom sudu podnelo tužbu tvrdeći da je Hotijeva vlada nelegalno izabrana zbog glasa poslanika Etema Arifija, prethodno pravosnažno osuđenog na kaznu zatvora zbog korupcije.

Arifi je izboru Hotijeve vlade dao odlučujući glas, što je utvrđeno odlukom ustavnog suda i kojom je Hotijeva vlada proglašena nelegitimnom. 

Kosovski ustavni sud oborio je vladu Avdulaha Hotija, pošto je čin glasanja kojim je njegov kabinet dobio podršku parlamenta proglašen neustavnim. Prema odluci suda, naloženo je raspisivanje novih izbora. 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво