Читај ми!

Vučić se sastao sa predsednicom EBRD

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je preko video-linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso.

Onlajn sastanku prisustvuju i ministar finansija Siniša Mali i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

"Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sastanku, preko video-linka, sa Odil Reno-Baso, predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj", piše u objavi na Instagramu.

U saopštenju se navodi da je predsednik Vučić obavestio predsednicu Evropske banke Reno-Baso da je Republika Srbija usvojila dobro osmišljen paket mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, čija će vrednost dostići 12,7% bruto društvenog proizvoda, što iznosi šest milijardi evra.

"Odlični rezultati, kojima smo počeli godinu, omogućili su nam da izdvojimo ogroman novac za podršku privredi i građanima", istakao je predsednik Vučić.

Ističe se da je Vučić izrazio očekivanje da će Srbija u naredne dve godine imati kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi.

Kako se navodi u saopštenju, to potvrđuju i prognoze Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije, kao i činjenica da je originalna projekcija rasta BDP za 2021. godinu revidirana, te za razliku od početnih 4%, koliko je bilo prognozirano pre krize izazvane koronavirusom, projektovani realni rast BDP sada iznosi 6%.

Dodaje se da je tokom razgovora predsednik Vučić istakao da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je pripremljen kako bi podržao održivi i stabilan razvoj ovog regiona.

"Regionalno povezivanje kroz zacrtane planove ima za cilj poboljšanje povezanosti, infrastrukture, ljudskih resursa, konkurentnosti, kao i zelenu agendu i digitalnu tranziciju", navedeno je u saopštenju.

Dvoje sagovornika razgovaralo je, kako se navodi, i o podršci malim i srednjim preduzećima kroz dodatno finansiranje i posebnu savetodavnu pomoć, uključujući i novi program za mlade preduzetnike.

Dodaje se da je predsednik Vučić zamolio Odil Reno-Baso za dalju podršku Evropske banke za obnovu i razvoj u oblasti infrastrukture, s posebnim akcentom na auto-put mira Niš–Merdare–Priština, u čijoj izgradnji Evropska banka već aktivno učestvuje sa 85 miliona evra.

Predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso ukazala je, kako je navedeno u saopštenju, na spremnost banke da pomogne u razvoju železničke i lučke infrastrukture, konkretno Luke Beograd.

"Razgovarajući na temu ublažavanja efekata klimatskih promena i smanjenja zagađenosti, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će lokalne samouprave u Srbiji usvojiti i sprovesti Akcioni plan za zeleni grad (Green City Action Plan), koji će značajno doprineti održivom razvoju gradova i boljem kvalitetu života građana", kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, ističe se, Ministarstvo energetike Republike Srbije, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, već priprema Zakon o obnovljivim izvorima energije. 

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара