Читај ми!

Čekajući nove izbore – šta očekuje vlast, a šta opozicija

Najava da će se do proleća 2022. godine ponovo na birališta – nije iznenadila ni analitičare, ni političke partije. Deo njih, pre svega opozicionih, očekuje da će se do tada promeniti izborni uslovi, dok vladajuće trenutno usmeravaju pažnju na ciljeve ove vlade.

Na sastanku u prostorijama SNS-a 20. oktobra, obelodanjen je partijski sastav skupštinske većine i vlade, ali i to da će se nova birati u roku od godinu i po.

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić rekao je tada da veruje da će parlament morati gotovo svakodnevno da zaseda u tih godinu dana, i da će poslanici morati da donesu važne zakone i da sprovedu mnogo reformi.

"Onda narod na izborima neka kaže čijim radom nije zadovoljan. Dolaze predsednički, beogradski izbori, da vidimo da li su ljudi za to da se ruši Beograd na vodi ili podržavaju da je to jedan od najlepših delova grada", izjavio je Vučić.

Osim za članove vladajuće stranke i njene koalicione partnere, poruka je to bila i za ostale političke aktere u državi.

"Spremnost SPS-a za doprinos nacionalnom jedinstvu" 

Partneru naprednjaka od dolaska na vlast 2012. trenutni prioritet nisu novi izbori, već novi zadaci.

Đorđe Milićević iz SPS-a ističe spremnost socijalista da najpre daju doprinos nacionalnom i državnom jedinstvu, rešavanju državnih i ekonomskih pitanja i da daju doprinos očuvanju političke stabilnosti koja je potvrđena na parlamentarnim izborima.

Šapić: Može doći do dogovora, a i ne mora

Novi koalicioni partner u javnosti je već viđen i kao budući na istovremenim beogradskim izborima. Lider SPAS-a Aleksandar Šapić ipak je uzdržan o tome.

"Nismo razgovarali o beogradskim izborima, sad da li ćemo razgovarati – pretpostavljam da hoćemo. Da li ćemo se dogovoriti – ne znam. Tako da nema ovo sada veze sa beogradskim izborima, a da li će doći do dogovora, stvarno je rano da bih to rekao", napomenuo je Šapić.

Ističe da je uvek bio otvoren za razgovor, ali da iz razgovora može doći do dogovora, a i ne mora. 

Najava da će se posle trećih redovnih ubrzo na devete prevremene parlamentarne izbore od uvođenja višestranačja – drugačije je odjeknula među opozicionim partijama koje su iz različitih razloga van Parlamenta.

PSG najavljuje novu političku ponudu  

Pokret slobodnih građana, koji nije prešao cenzus, u međuvremenu je promenio lidera.

Predsednik PSG-a Pavle Grbović kaže da će sasvim sigurno pred građane, kada god ti izbori bili, izaći sa novom političkom ponudom, sa nekim ljudima koji imaju kapacitet i autoritet da tu ponudu nose.

"Mi ćemo se baviti isključivo time kako da život građana dovedemo na jedan viši nivo, jer smo uvereni da Srbija zaista može i mora da živi mnogo bolje nego što živi danas", poručio je Grbović. 

DS: Ako se ispune zahtevi, treba izaći na izbore 

Deo opozicije koja je bojkotovala izbore, pre odluke o budućem učešću, čeka ishod međustranačkog dijaloga. Pozitivniji od dva prethodna ciklusa, na FPN-u i uz posredovanje evroparlamentaraca.

Zahtevi su im isti – medijsko predstavljanje, pre svega, na javnom servisu, slobodno glasanje, ukidanje funkcionerske kampanje...

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ističe da, ako se to ostvari, svakako treba izaći na izbore.

"Ako Aleksandar Vučić misli da raspisuje ponovo izbore pod znacima navoda, koji to nisu u suštini, onda nema smisla, onda je potrebno da mi kao političke organizacije podignemo ulog i da prosto tražimo ono što nam pripada i po Ustavu i zakonima i da zahtevamo da nam to bude ispunjeno", smatra Lutovac.

Kada se može očekivati novi dijalog 

Ovo pitanje sada prelazi u institucije – Ministarstvo za društveni dijalog, ali i parlament od čijeg predsednika evropski čelnici imaju očekivanja.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenjuje da nije realno očekivati da se do kraja ove godine počne sa aktivnostima po tom planu.

Bojan Klačar iz CESID-a kaže da vremena ima dovoljno ukoliko bi razgovori počeli krajem ove godine i ako bi se ključne stvari definisale negde do leta sledeće godine.

"To bi mogao da bude dobar znak i za vlast i za opoziciju da će se sledeći izbori održati u bitno drugačijem okruženju", objašnjava Klačar.

Drugačija izborna utakmica od junske, smatra Klačar, važna je, jer pluralizam odgovara čitavoj zajednici, a ne samo pojedinačnim partijama.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво