Читај ми!

Mini-Šengen – preko granice Srbije i Albanije samo sa ličnom kartom

Beograd, Skoplje i Tirana, na onlajn video-konferenciji o "malom Šengenu", potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv kovida 19. Potpisan i međudržavni Sporazum Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartom.

Memorandum i Sporazum su, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije – Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama.

Predsednik Vučić je istakao da saradnja u borbi protiv korone i slobodno kretanje građana nije samo politička inicijativa, već će ona, kaže, doneti veće uspehe u ekonomiji i veće poverenje građana u svoju državu.

"Dobar početak je pola uspeha", kaže Vučić i dodaje da ovo nije završetak već početak rada tri zemlje u korist svih građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su sporazumi između Albanije, Severne Makedonije i Srbije o saradnji u borbi protiv koronavirusa i o slobodnom kretanju samo uz ličnu kartu, sporazumi čiju će konkretnu korist osetiti građani sve tri zemlje, i doneti im dodatnu sigurnost.

Vučić je, posle "onlajn" potpisivanja, rekao da je veoma srećan što je dogovorena zajednička borba protiv koronavirusa i što će biti preduzimane zajedničke mere.

Prema njegovim rečima, važno je da ekspertski timovi tri zemlje razgovaraju i sarađuju, što nije bitno samo u ovoj zdravstvenoj krizi, već i za budućnost, pošto će uspostaviti saradnju među lekarima.

"Time stvaramo dodatnu bliskost, poverenje, ali i pomažemo jedni drugima. Najkonkretniji način pomoći je da pokažemo koliko brinemo o zdravlju, koliko nam je stalo da prođemo kroz ovu krizu. Ta saradnja ide od saradnje u oblasti dobijanja vakcina, do formiranja zelenih transfernih linija, čime će naše bolnice moći da prime albanske i makedonske građane i obrtnuto", rekao je Vučić.

To će, kako kaže, doneti dodatnu sigurnost građanima, jer zdravlje i bolesti ne poznaju nacionalne i državne razlike i granice.

"Veoma je važno što smo dogovorili da jedni prema drugima ne zatvaramo granice, već da se zajednički borimo protiv pandemije i nastavljamo da unapređujemo našu trgovinsku razmenu. Mi smo mali narodi, koji su obično bili pod velikim uticajem različitih sila koje su želele da ostvaruju svoje interese tokom istorije. Danas se to nije mnogo promenilo, ali je važno da, brinući o sebi, pokušamo da čuvamo svoju nezavisnost i sami donosimo odluke. A s kim ćemo donositi odluke ako ne sa najbližima", poručio je Vučić.

Namera da se institucionalizuje saradnja 

Predsednik Srbije je istakao da će, tek kada bude napravljeno još nekoliko važnih sporazuma, građani videti kolika je korist.

Prema njegovim rečima, nije slučajno da MMF predviđa za naše tri zemlje u naredne tri godine najveću stopu rasta u ovom delu Evrope.

"Dodatnim uprošćavanjem procedura, saradnjom, olakšavanjem protoka robe i kapitala možemo da učinimo mnogo toga", kazao je Vučić.

Kako je primetio, sada, kada smo i formalno rešili prepreke, da građani Srbije mogu sa ličnom kartom u Albaniju, biće mnogo više turista Albanaca u Nišu i Beogradu, ali i mnogo više Srba koji hoće da vide Drač, Tiranu, Valonu, kao što vole da idu u Skoplje, Ohrid.

Vučić je rekao da bi voleo da se još snažnije radi na zajedničkoj saradnji tri države i najavio da će u Srbiji biti uspostavljen poseban tim koji bi na tome radio na dnevnom nivou, kako bi ubrzao stvari.

Ukazao je da je namera da se i institucionalizuje saradnja, kroz ubrzanje ideje albanskog premijera Edija Rame o formiranju zajedničkog sekretarijata.

Srbija je, kako dodaje, spremna, dok su tri zemlje članice inicijative, a 50 odsto finansira sekretarijat, jer smatra da je od ogromnog interesa ova inicijativa.

"Ovo produbljuje poverenje između Tirane, Skoplja i Beograda" 

Čestitao je građanima, jer će dogovor približavati naše zemlje politički, a doneti njima bolji život.

"Ovo radimo zbog naših ljudi. Ovo produbljuje poverenje i dobre odnose između Tirane, Skoplja i Beograda. Albanska poslovica kaže 'dobar početak je pola uspeha'", a mislim da smo napravili više nego dobar početak", konstatovao je Vučić.

Rekao je da je neophodno raditi dalje marljivo, kako bi se napravio još veći uspeh u korist građana, te da će ljudi moći da prepoznaju da ovo nije samo nekakva politička inicijativa koja će završiti kao prazna birokratska inicijativa, kojih je bilo, već nešto što će doprineti našim ekonomijama i većem poverenju.

Što se tiče sutrašnjeg samita u Sofiji, rekao je da smatra da će biti i boljih rezultata što bude više koordinacije.

"Srbija će podržati Tiranu i Skoplje na evropskom putu i tražiti od EU da krene u pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom", zaključio je Vučić.

Rama: Još jedan korak napred za bolji region

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je današnjim potpisivanjem Memoranduma između Srbije, Severne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv kovida i Sporazuma između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama napravljen još jedan značajan korak napred u pravcu bolje saradnje u regionu.

Rama je istakao da je značajno za Albaniju što je i sa Srbijom postigla sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

"Veoma pozitivan korak je i saradnja u deljenju informacija, iskustava, ali i tereta, kada je reč o borbi sa kovidom 19", naglasio je Rama.

Rama ističe da je to urađeno pred sutrašnji samit u Sofiji, kao i da na tom samitu počinje nova faza bliske saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Nema bolje alternative da pričamo i delimo iskustva" 

Izrazio je zadovoljstvo što će se Priština pridružiti inicijativi "mini-Šengen", kao i očekivanje da će to definitivno učiniti i BiH i Crna Gora, kako bismo svi zajedno mogli da idemo ka zajedničkoj budućnosti.

Istovremeno, veoma je važan momenat samita u Sofiji što ćemo ponovo izraziti uverenje za širenje tzv. zelenih koridora sa evropskim zemljama i zauzeti jedinstvenu poziciju prema EU, ističe Rama, kada je u pitanju "novi zeleni dogovor", rekao je Rama.

Ukazao je na značaj toga da evropske zemlje i partneri shvate da je potrebna podrška zemljama Zapadnog Balkana.

Premijer Albanije je dodao da će ta inicijativa pomoći zemljama u regionu da se razvijaju.

"Bez sumnje, nema bolje alternative nego da pričamo i delimo iskustva, kao i da gledamo jedni druge iz ugla budućnosti. To je upravo ono što mi danas radimo i što ćemo raditi i sutra, i po tome će nam istorija suditi", naglasio je Rama.

Istakao je da očekuje sutra na samitu u Sofiji plodnu diskusiju i da će region napraviti još jedan iskorak ka EU.

Zaev: Sa premijerima Srbije i Albanije memorandum o oporavku 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i albanskim premijerom Edijom Ramom potpisan memorandum koji će dodatno olakšati život građana tri zemlje i postaviti osnov za ekonomsko oporavljanje.

"Inicijativa je nastala na sastanku koji sam imao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i albanskim premijerom Edijem Ramom. Mi smo kao prijatelji i državnici potpisali sporazumom o saradnji naših zemalja, a koji je u skladu sa Berlinskim procesom", istakao je Zaev i dodao da je sa Brnabićevom i Ramom trasiran put ka olakšavanju života građana i postavljene osnove za ekonomsko oporavljanje.

Kako je naglasio, zajedno će raditi na nabavci vakcine za kovid 19, međusobno će se pomagati u slučaju preopterećenja makedonskog, srpskog ili albanskog zdravstvenog sistema, te da će nastaviti za zelenim koridorima i ekonomskim operaterima radi olakšavanje posla tokom pandemije.

"Građani će se kretati bez pi-si-ar testova i administrativnih i finansijskih prepreka, kao i bez dodatnih troškova. Ukoliko jedan stanovnik iz ove tri zemlje bude na lečenju na teritoriji u nekoj od ove tri zemlje, onda će zemlja u kojoj se leči preuzeti troškove", objašnjava Zaev.

"Ovo su trenuci solidarnosti" 

Kako je dodao, ukoliko je nekom stanovniku iz Severne Makedonije potrebno lečenje u Srbiji ili u Albaniji, onda će troškove tog lečenja snostiti Srbija, odnosno Albanija i obrnuto.

"Ovo su trenuci solidarnosti, ozbiljnog razmišljanja i međusobne podrške", tvrdi Zaev.

Kako je podsetio, građani Severne Makedonije već duže vreme putuju u Srbiju i Albaniju samo sa ličnom kartom.

"Pozdravljam što će sada građani Srbije i Albanije moći da putuju na recipročnoj osnovi, takođe samo sa ličnom kartom", kazao je Zaev i naveo da se na taj način spuštaju blokade i radi na integraciji regiona.

Zaev je takođe izrazio zadovoljstvo što je i Priština pristala da se priključi procesu unapređivanja regionalne saradnje za šta je, kako je kazao, ubeđen da će doprineti građanima regiona i ekonomskim operaterima.

"Sutra očekujem podršku na putu ka EU. Želimo brzo da budemo deo EU. Očekujem da će na samitu Berlinskog procesa sutra biti poslata poruka o početku pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom", naglasio je Zaev.

Naši ministri, dodao je Zaev, nastavljaju da koordinišu radne grupe.

"Poruka solidarnosti će učiniti naše građane hrabrijim i u ovim trenucima tokom pandemije koronavirusa", zaključio je Zaev.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво