Читај ми!

Brnabić: Cilj vlade da Srbija postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas kao specijalni gost na konferenciji "Swiss Digital Days". Konferencija se održava po četvrti put, uz učešće velikog broja partnera iz privrede, nauke i javnog sektora, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, premijerka Brnabić je istakla u obraćanju da digitalizacija ostaje jedan od prioriteta nove Vlade Srbije. Ona je rekla da vlada ostaje posvećena jačanju saradnje sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za digitalizaciju.

U okviru konferencije "Swiss Digital Days", organizacije iz Švajcarske, Švedske, Srbije, Ukrajine, Poljske, Lihtenštajna i Grada Beča, potpisale su Pismo o namerama o saradnji u domenu javnog dijaloga o digitalizaciji. Među potpisnicima je Inicijativa "Digitalna Srbija".

"Izuzetno mi je drago što je organizacija iz naše zemlje, Inicijativa 'Digitalna Srbija', među organizacijama koje su potvrdile posvećenost daljem jačanju javnog dijaloga o digitalizaciji. To je još jedna potvrda da se naša zemlja pozicionira među evropskim liderima u ovoj oblasti", istakla je predsednica Vlade Srbije.

"Budući da ovako široko postavljene inicijative obično dolaze od vlada, posebno mi je drago što nezavisne organizacije kao što je Inicijativa "Digitalna Srbija" zajednički pokreću i sprovode aktivnosti u cilju promovisanja prilika koje nam je digitalizacija donela. Mislim da ova saradnja može da bude vrlo važan element u građenju digitalne budućnosti Evrope i njene ekonomije", istakao je direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Đurđević.

Pored organizacije Inicijativa "Digitalna Srbija", potpisnici Pisma o namerama su i organizacije iz Švajcarske (Digitalswitzerland), Švedske (Swedish Digital Day Initiative), Ukrajine (IT Ukraine Association), Poljske (Digital Poland Foundation), Lihtenštajna (Digital-Liechtenstein), kao i Grada Beča (Amtsführender Stadtrat für Finanzen, Wirtschaft Digitalisierung und Internationales Stadt Wien).

Brnabićeva je rekla da je cilj vlade da Srbija postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi. Naši potencijali posebno u oblasti ljudskih resursa, već su globalno prepoznati. Tako je, prema oceni "Startap Genom", beogradski i novosadski startap ekosistem uvršten među pet najboljih u svetu kada je reč o kvalitetnom i dostupnom inženjerskom kadru.

Govoreći o izazovima digitalizacije u vreme pandemije koronavirusa, premijerka Brnabić je rekla da je sve ono što je urađeno od juna 2017. godine, imalo efekta upravo u vreme pandemije.

U saopštenju se navodi da je zahvaljujući investicijama u obrazovanju, uvođenju digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, Srbija je među retkim zemljama u Evropi u kojima učenici nisu izgubili ni jedan čas nastave u toku ove godine.

Ona je zaključila da će investicije u oblasti obrazovanja biti prioritet i u mandatu nove vlade.  

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво