Читај ми!

Vučić obišao "Srpsku kuću" u Podgorici – "I dalje ćemo pomagati srpskom narodu u Crnoj Gori"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je "Srpsku kuću" u Podgorici. Dočekao ga je direktor "Srpske kuće" Emilo Labudović. Što se nas tiče, što nas više napadaju da ulažemo novac, mi ćemo ulagati još više, jer je to novac građana Srbije, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Podgorici da će Srbija i dalje pomagati srpskom narodu u Crnoj Gori.

Vučić je, nakon posete Srpskoj kući, rekao da je srećan i zadovoljan što je Srbija uložila 3,5 miliona evra u taj velelepni projekat na najlepšem mestu u Podgorici.

Preneo je, u izjavi novinarima, da je video deo naučnih časopisa koje nije mogao da vidi ranije i značajniju štampanu produkciju, a sadržajem koji tek dolazi Srpska kuća i njena biblioteka pokazaće pravi smisao. 

"Želim vam da još uspešnije i umešnije ovde radite. Što se nas tiče, što nas više napadaju da ulažemo novac, mi ćemo ulagati još više, jer je to novac građana Srbije. Srećan sam što smo ovo poklonili srpskom narodu u Crnoj Gori. Takvih stvari biće još u Crnoj Gori, na primorju i na severu. Želja je Srbije da Srbi budu svoji na svome, i da ponosno čuvaju srpsko ime i prezime i da našem narodu pomognemo", rekao je Vučić.

Najavio je da će da pokloni 300 knjiga iz lične biblioteke, kao i da će se pobrinuti za donaciju još 700 knjiga. 

"Imam mnogo knjiga i nemam gde ni da ih držim više. Rekao sam da ću 300 svojih lični knjiga pokloniti, i još 700 kao donaciju. Moliću ljude i u Službenom glasniku i Zavodu za udžbenike da pomognu jer je važno promovisanje našeg pisma i jezika", objasnio je on.

Dodik: Naš narod ima pravo na svoj identitet 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da mu je bilo važno da konačno poseti Srpsku kuću u Podgorici, i da je prijatno iznenađen i izgledom objekta i svim sadržajima koji su im predstavljeni.

"Ovo je impozantno i treba da posluži za jačanje uverenja da naš narod ima pravo na svoj identitet i da ne može da se odrekne ničeg od svog identiteta", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da će institucije Republike Srpske sarađivati sa Srpskom kućom kako bi sadržaj učinili još boljim.

"Ovo govori o Srbiji koja vodi računa o svom narodu i važno je da se očuvaju sve ove funkcije", rekao je Dodik. 

Mandić: Važno što je Vučić danas sa Srbima u Crnoj Gori

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas sa srpskim narodom u Crnoj Gori i istakao da od vremena kralja Aleksandra Karađorđevića do danas niko nije pomogao Srbima u Crnog Gori koliko predsednik Vučić.

Mandić je ispred Srpske kuće, neposredno pre dolaska predsednika Vučića, rekao da je njegov dolazak u Crnu Goru veoma važan za Srbe koji su, kako je rekao, ostali bez mitroplita Amfilohija, istorijske ličnosti na koju se dominantno oslanjala čitava politika i snaga srpske crkve.

"Mitropolit je crkvu zatekao skoro u ruševinama, a ona se danas tako uzdigla i moćna je narodna ustanova", rekao je Mandić.

On je kazao da dočekuju predsednika Vučića ispred zgrade koja je vlasništvo srpskog narda u Crnoj Gori za šta je, kako je istakao, dominantno zaslužan sam Vučić. 

Vučić i Labudović zajedno su obišli sedište institucija i organizacija koje su osnovane radi očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, a za čiju izgradnju je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra.

U delegaciji Srbije, uz predsednika Vučića u Podgorici su ministri Nebojša Stefanović i Nenad Popović, a u "Srpskoj kući" su ih dočekali lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i ambasador Srbije Vladimir Božović.

U "Srpskoj kući" su smeštene Matica srpska, Institut za srpsku kulturu, Srpski nacionalni savet, Udruženje književnika srpskog naroda, Srpska televizija, Srpski radio, novine, portali, Srpski kulturni centar...

Posle posete "Srpskoj kući" predsednik Srbije uputio se u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde je sahranjen mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će iz rada mitropolita Amfilohija, a naročito poslednjih godina, mnogo pouka moći da se izvuče i da se razume da samo uz jedinstvo i zajedništvo srpski narod može sve da ostvari.

Na pitanje novinara da li bi smrt mitropolita mogla i u kojoj meri da utiče na položaj SPC, a posredno i na poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori, on je rekao da će "tek da se vidi koliko smo izgubili smrću mitropolita, inače velikog i harizmatičnog čoveka". 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво