Читај ми!

Završena rasprava u Skupštini, usvojen program Vlade i izabrani članovi

U Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić izložila je ekspoze i predstavila članove kabineta. "Ova Vlada biće Vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta", poručila je Brnabićeva i dodala da će biti otvorene nove teme koje će doprineti snazi Srbije. Navela je da će Vlada imati šest glavnih ciljeva: dalja borba protiv kovida 19, očuvanje interesa srpskog naroda na KiM, borba protiv kriminala i mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ekonomsko jačanje Srbije. Posle izlaganja ekspozea poslanici su raspravljali, a nakon toga izglasali novu Vladu Srbije.

Чланови Владе положили заклетву

Након гласања, чланови Владе положили су заклетву у Народној скупштини.

На седници Скупштине Србије за избор нове Владе гласала су 227 посланика од 232 која су приступила гласању. Против је гласало пет посланика, уздржаних није било, док је одсутних било 16.

Завршено гласање, у току пребројавање

Завршено је гласање о избору и члановима нове Владе. У току је пребројавање гласова.

Прозивком се гласа о избору Владе

Почело је гласање о програму Владе и избору председника и чланова Владе јавно, појединачном прозивком сваког посланика по азбучном реду.

Завршена расправа, посланицима се обратила мандатарка

Завршена је расправа о новој Влади, а мандатарка Ана Брнабић се на крају обратила још једном посланицима и захвалила на конструктивној дискусији.

Обећала је да ће Влада одмах почети да ради. Осврнула се на критике да је њен експозе преамбициозан и рекла да ће сваки дан радити на остварењу планова.

Већ за сутра ујутру је заказала седницу Владе.

"Обећавам да ћете у првих 100 дана видети конкретне резултате", поручила је Брнабићева.

"Бићемо Влада континуитета, бићемо и јединиствени тим на челу са Александром Вучићем", додала је она. 

Тандир: Грађани Санџака очекују велику инвестицију

Посланик странке Правде и помирења Самир Тандир изјавио је да грађани Санџака очекују да у мандату нове Владе Србије добију велику инвестицију, наставак изградње ауто-пута, изградњу Клиничког центра у Новом Пазару, као и гасификацију и изградњу пруге до Новог Пазара.

Тандир је на седници Скупштине Србије рекао да од ње очекује наставак добре сарадње са муслиманским земљама јер су то, додао је, велики инвеститори у Србији.

Истакао је да је важан сегмент експозеа спољна политика и да очекује наставак добре сарадње са САД, поготово због тога што је потписан вашингтонски споразум.

Имамовић: Нећемо гласати за владу континуитета

Посланик Уједињена долина-СДА Санџака Енис Имамовић рекао је да та посланичка група неће подржати владу, управо зато што је то влада континуитета.

"Ми као континуитет видимо прогон неистомишљеника, гушење грађанских слобода, гушење слободе медија, брутални обрачун са свима који мисле другачије", рекао је Имамовић. Он је додао да у експозеу није чуо ниједну меру која се тиче укључивања Албанаца и Бошњака у институције попут судова и тужилаштва.

Имамовић сматра и да Србија треба да се суочи са прошлошћу, напомињући да ће они као представници Бошњака наставити да инсистирају на томе да се забрани негирање "геноцида у Сребреници".

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је Имамовићу да је слободно и отворено изнео све критике и да није било никаквог обрачуна. "Кад кажемо да смо достигли стандарде у парламенту, на то мислим", рекао је Орлић.

За реч се јавио шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић, који је рекао да је Имамовић изрекао ноторне лажи и нагласио да се прогон неистомишљеника никада није десио у српском парламенту.

Настављена расправа у парламенту

Председник Скупштине Ивица Дачић је, након паузе, дао реч посланику СНС-а Миленку Јованову.

Јованов је захвалио мандатраки Ани Брнабић на исцрпном експозеу. 

Каже да критике да Влада нема легитимитет не стоје, јер се како истиче, легитимитет одређује одлукама народа на изборима, а не политичким саопштењима.

Пауза до 15 часова

У Скупштини Србије завршен је први део расправе о избору нове владе и проглашена пауза, а наставак седнице очекује се у 15 часова.

Марковић: Динар стабилан у континуитету

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма изјавио је да ће та странка гласати за нову владу и да је један од главних разлога за то континуирана стабилност динара више од осам година.

"Никада се није десило да стабилност динара буде у континуитету више од осам година, а то значи да корисници кредита могу слободно узети кредит, да се рата за отплату кредита не повећава него је иста као и пре шест, седам година. То је један од главних разлога зашто гласамо за нову владу", рекао је Марковић на седници Скупштине Србије на којој ће бити изабрана нова влада.

Навео је да су за јаку државу важни војска, полиција, судство, просвета и здравство и оценио да су у свим тим областима остварени резултати.

Дачић упозорио Камберија да води рачуна о речнику

Посланик Уједињене долине – СДА Санџака Шаип Камбери критиковао је власт у Србији. Председник Скупштине Србије Ивица Дачић је оценио да је то чинио непримереним речима и позвао га је да води рачуна о свом речнику, односно да употребљава изразе који приличе републичком парламенту.

"Ја не представљам ни жуте, ни црне, ни плаве, већ дискриминсане Албанце. Ко би могао да помисли да ће једина опозиција у Скупштини Србије бити Албанци и Бошњаци. Баш тужно за демократију. Овакав парламент није могао да произведе чак ни Слободан Милошевић", рекао је Камбери.

Посланик СНС-а Миленко Јованов је рекао да би излагање Камберија било боље и интересантније да је добио позив да уђе у владу и позвао је Дачића да реагује сваки пут када неко покуша да представи Србију каква није.

Ана Брнабић је изјавила да држава према Бујановцу и Прешеву има исти однос као и према другим деловима Србије и да се она лично, као и председник Србије, залажу за историјско помирење Срба и Албанаца. 

Отворена расправа, полагање заклетве око 20 сати

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић отворио је расправу о предлогу нове владе. Обавестио је посланике да је циљ да се око 20 сати одржи полагање заклетве чланова нове владе. 

Гости неће бити позвани на полагање заклетве због епидемиолошке ситуације. Пауза у раду предвиђена је између 14 и 15 часова. 

Мандатаркина порука кандидатима за министре за крај експозеа

Брнабићева је неколико пута поручила кандидатима за министре да нема веће части од тога да служе земљи грађанима и да очекује од њих да се тако понашају сваког дана. 

"Тражим да се боримо и увек покушамо да постигнемо више", рекла је мандатарка и додала да су пред њима изазовна времена.  

"За наш народ и нашу Србију, живела Србија", рекла је Ана Брнабић и тиме завршила свој експозе у којем је изложила главне циљеве нове владе

"Ту смо због грађана, да служимо њима"

Ана Брнабић је поручила будућим министрима да се сваки дан мора преиспитивати квалитет живота грађана – гледати какви су путеви, колико су места у Србији повезана, какве су школе, каква је здравствена заштита, какве су плате, пензије, како заиста у правом свету сви грађани живе. 

"И ми ћемо се трудити да подсећамо органе управе на свим нивоима да обичан човек мора да буде у центру пажње. Да смо ми ту због грађана, да служимо њима", навела је Брнабићева. 

Рекла је да ће будућа влада имати 21 ресор и министре без портфеља. 

Каже да промене у влади говоре да су слушали шта су грађани рекли на изборима. 

Навела је имена министара које предлаже за будуће чланове кабинета у Немањиној

Један од циљева – чланство у СТО

Ана Брнабић каже да је листа СНС-а добила велико поверење грађана на изборима, и да то носи велику одговорност за развој Србије. 

"Кроз све изазове који су пред нама, а има их много, Србију морамо водити и штитити као слободну, независну и суверену државу, која је на европском путу, али која чува односе са Руском Федерацијом, Кином и свим осталим нашим партнерима, укључујући УАЕ, Индију, Турску, Бразил, и многе друге... и гради све боље односе са САД", рекла је Брнабићева. 

Додала је да је један од циљева и чланство у Светској трговинској организацији. 

Када је реч о региону, каже да само сигуран и безбедан регион обезбеђује да је Србија сигурна и безбедна. 

"Зато ћемо даље предано радити на регионалној сарадњи", навела је Брнабићева и поменула иницијативу мини-Шенген.

Рекла је да ће се показивати интерес за статус Срба у региону и њихових права, на исти начин на који се права других народа поштују у Србији. 

Поручила је да је Србија опредељена да јача одбрамбене капацитете и систем одбране. 

"Упркос свим изазовима, поново кажем, морамо да чувамо мир скоро по сваку цену", навела је Брнабићева уз опаску да је то предуслов за очување свега што је створено. 

"Влада коју предлажем је проевропска"

"Влада коју предлажем је проевропска", нагласила је Брнабићева и додала да је промена устава у домену правосуђа важна. 

Каже да је циљ да провосуђе буде независно од било каквих утицаја, али и ефикасније и одговорније према грађанима. 

Подсећа и да је усвојена Медијска стратегија до 2025. године и да је иста радна група наставила рад на акционом плану имплементације, што ће бити један од првих докумената на дневном раду Владе.

Истиче да је донета одлука да се формира ресор за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Рекла је да мора да се ради на поверењу и да верује да је Влада спремна и искрена када каже да ће на томе да ради. 

Каже да ће влада радити на јачању демократског друштва у којем сви грађани уживају једнака права и да ће високо међу приоритетима бити инклузивно друштво које се активно бори против дискриминације. 

Увођење платних разреда и социјалних карти

Ана Бранбић наводи да је најозбиљнија реформа која је одложена због ковид кризе увођење платних разреда. 

Каже и да се мора брже радити на реформи јавних предузећа и да ће то бити важно због помоћи у буџету и подизања конкурентности привреде.

Када је реч о социјалној политици, рекла је да приоритетну реформу представља рад на социјалним картама које ће унапредити контролу социјалног давања. 

Други приоритет у тој области биће проширење обухвата реформе сезонског запошљавања.  

Такође, популациона политика се сада ставља у ранг читавог министарства.  

Мандатарка каже да ће се наставити стратешка улагања у спорт. 

Улагања у туризам и заштиту животне средине

Мандатарка је рекла да је ова година била погубна за туризам и да зато мора да се настави улагање. 

Истиче да је успостављен систем е-туриста који представља евиденцију свих капацитета и попуњености, што ће се користити за боље планирање. 

"Наставићемо да подстичемо улагања и субвенционишемо ваучере за одморе у Србији", рекла је Брнабићева. 

Такође, рекла је да смо дошли у фазу када морамо да се окренемо заштити животне средине. Наводи да то постаје једно од горућих питања када се говори о квалитету живота грађана. 

Поменула је отпадне воде и квалитет ваздуха као оно у шта ће се уложити значајна средства.   

Истиче да су сметлишта и расуте санитарне депоније по Србији неприхватљиве, али је додала да су то огромне инвестиције које полако доводе и до поскупљења живота грађана. 

Брнабићева је најавила и да ће се наставити улагања у енергетику и у нове изворе енергије. Рекла је и да ће се водити рачуна о цени електричне енергије. 

Велики потенцијал вештачке интелигенције

Ана Брнабић каже да је усвојена стратегија развоја вештачке интелигенције у Србији, и да смо постали тек 26. земља у свету која је усвојила такву стретегију, а прва у Југоисточној Европи. 

Истакла је велики потенцијал у вештачкој интелигенцији, за коју је рекла да ће изменити читав свет у наредном периоду.  

Додаје да је већ почела примена стратегија доделом средстава из Фонда за науку и да се развијају нови мастер програми на факултетима. 

"Ми ћемо као влада морати да уведемо једну платформу за свеукупни шири развој и тестирање решења заснованих на вештачкој интелигенцији", рекла је Брнабићева и додала да је потребно то обезбедити за све институте и научне институције. 

Најавила је и оснивање Института за развој вештачке интелигенције. 

Подршка омладинском предузетништву

Мандатарка истиче да је неопходно побољшање предузетничког духа у Србији. Рекла је да ће се радити на изменама и допунама закона о младима и стратегији за младе. 

"Видели смо да се млади много теже одлучују да оснују фирме, али да када их једном оснују, не гасе их", рекла је Брнабићева. 

Каже да се системски подржава развој старт-ап компанија.  

"Наш циљ је да 2025. године наш старт-ап систем има раст од око 20 одсто годишње", рекла је мандатарка. 

Истиче да се мора наћи начин да се ефикасније повежу наука, привреда и индустрија. 

Ана Брнабић наводи да је и пољопривреда изузетно важна за раст. Каже да је Србија била једна од ретких земаља у свету која током пандемије није имала несташице хране и намирнице. 

Истиче да су улагања током претходне владе била паметна, системска и стратешка. 

Поручила је да је шанса за додатну вредност између боље повезаности између пољопривреде и прехрамбене индустрије. 

Наводи да је шанса у томе да се од извозних пољопривредних производа трансформишемо у извозника хране и прехрамбених производа. 

Образовање остаје један од кључних приоритета

Један од кључних приоритета Владе остаће образовање, рекла је Брнабићева говорећи о јединственом информационом систему у образовању. 

"По први пут ћемо тачно, у динар, знато колико смо као држава уложили новца у формално образовање сваког грађанина и како да побољшамо ефекте тог улагања", рекла је мандатарка. 

Најавила је фокус на предшколском образовањи и увођење дуалног образовања на високошколске установе.

"Огроман потенцијал, када причамо о људским капацитетимама, је у нашој дијаспори". рекла је Брнабићева. 

Рекла је и да је потребан наставак јачања иновационих капацитета и инфраструктуре. Истиче да данас Србија има четири научно-технолшка парка.  

Како каже, екстремно је важно да се ради на унапређењу телекомуникационе инфраструктуре.

"Једино тако ћемо омогућити свима једнаке шансе за развој, образовање, научну делатност и предузетништво", рекла је Брнабићева. 

"Наша визија је да до 2025. године у Србији више не постоји домаћинство које није покривено широкопојасним интернетом", додала је мандатарка. 

Пројекти који ће подићи квалитет живота сваког грађанина

Мандатарка истиче да Влада мора да ради још више јер још увек нису сви осетили добробит економског напретка. 

Подсећа на програм Србија 2020-2025, који садржи пројекте који ће подићи квалитет живота сваког грађанина. 

Каже да је за неколико година изграђено 320 километара ауто-путева. Подсећа да је започета изградња нових путева и да ће неки ускоро бити завршени. 

Када је реч о железничкој инфраструктури, започети су радови на брзој прузи Београд – Нови Сад. 

Ана Брнабић је најавила почетак радова на бројним саобраћајницама у Србији и модернизацији железничке мреже.  

Рекла је и да ће уз нове инвестиције источни део земље бити привлачнији инвеститорима. 

Аеродром "Морава" ће имати још једну писту.  

"Поред конкретних пројеката, морамо да наставимо да мењамо ствари у земљи и повећамо укупну продуктивност наших фирми", рекла је Брнабићева. 

Како истиче, да би се повећао раст БДП-а за један процентни поен, тренутни ниво продуктивности мора да се дуплира.  

О борби против мафије: Нико неће бити заштићен

Ана Брнабић је рекла да се неће толерисати никакве везе између институција и представника криминалаца и да нико неће бити заштићен. 

Рекла је да се мора посебно бавити безбедношћу председника Вучића који је објавио рат против мафије.  

"За победу над организованим криминалом биће потребно учешће свих органа власти, а пре свега правосуђа", истакла је мандатарка. 

Додала је да ће свако ко помаже борби против криминала бити заштићен. 

Најавила је пресецање извора финансирања мафије и разбијање њихових веза у држави, институцијама и медијима. 

Каже да очекује подршку свих грађана Србије и да је то борба за земљу и будућност деце.

"У борби између државе и мафије, држава ће изаћи као победник", поручила је мандатарка.

"Јединство по питању КиМ приоритет"

Мандатарка је говорила и о политичким изазовима. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, рекла је да Влада неће одустати од инсистирања на форммирању ЗСО. 

"Нова влада ће наставити да води политику заштите виталних националних интереса, мира и сарадње, са циљем заштите нашег народа, културне баштине, али и мира и стабилности у региону", рекла је Брнабићева. 

Навела је да је то највећи изазов за стабилнсот региона и да ће Влада све своје потезе до детаља координирати са председником Вучићем и представницима српског народа на КиМ, "јер је национално јединство наш апсолутни приоритет".  

Комплетна дигитализација здравства

Брнабићева је најавила и комплетну дигитализацију здравства. Поменула је јединствени електронски здравствени картон да би се грађани ставили у сам центар система.

Додаје да ће тај систем бити ефикаснији и да ће донети уштеде за буџет.  

Улагања у здравствену инфраструктуру

Говорећи о борби против ковида 19, Брнабићева је позвала да се окупи друштво у целини за бољу будућност Србије. Рекла је да се очекује да ће криза да потраје и подсетила је на значајна улагања у здравствену инфраструктуру.

"Овој Влади ће бити апсолутни приоритет да заврши све што је започето и да се заврше нови пројекти", рекла је Брнабићева и додала да се исправност улагања у здравство показала током пандемије. 

Како је рекла, захваљујући економској снази ове године се обезбедио новац за огромне ванредне трошкове, апарате, респираторе, опрему, тестове, додатне вакцине против грипа...

Каже и да су повећане плате у здравству за 10 одсто током ковид кризе и да би сви требало да будемо поносни на здравствене раднике којима је поново захвалила. 

Обећала је да се радити на повећању плата, опреми, едукацији и условима рада у здравству. 

"Влада економског и политичког континуитета"

Ова влада биће исто влада економског и политичког континуитета, поручила је Брнабићева и додала да ће бити отворене нове теме које ће допринети снази Србије.

"Сако од министара ће у свом ресору имати своје приоритете", додала је мандатарка.  

Навела је да ће влада имати шест циљева: Даља борба против ковида 19, очување интереса српског народа на Ким, борба против криминала и мафије, очување незавизности и самосталног одлучивања Србије, владавина права и економско јачање Србије. 

"Јавни дуг испод 60 одсто, инфлација у предвиђеним оквирима"

Мандатарка је рекла да је због кризе узроковане коронавирусом остварен један од најмањих падова економије у Европи. 

Рекла је да је поносна што је одржан ниво учешћа јавног дуга испод 60 одсто. Каже и да је инфлација одржана унутар предвиђених оквира као и да су стране директне инвестиције достигле рекордне нивое. 

Каже да је поставила и сетове информационих и комуникационих технологија који ће унапредити конкурентност читаве привреде. Извоз ИКТ услуга у 2019. години је био скоро двапут већи него пре три године, нагласила је. 

Истиче да је најпоноснија јер је Србија у неким областима отишла даље и мењала се брже него многе земље Европе.

Поручује да комплетна дигитализација школа мора да се заврши до 2020. године.  

Брнабић: Постигнута стабилност

"Све што смо урадили било је све осим лако. Као председник Владе 2014. Александар Вучић је започео трансформацију земље. До 2017. године прва фаза трансформације је дала резултате", поручила је Брнабићева. 

Истакла је да је постигнута финансијска стабилност и да је почео да се види опоравак економије, као и да су значајно побољшани услови пословања. 

"Кренули смо да решавамо и решили смо нека од тешких питања која су деценијама озбиљно угрожавала буџет", навела је мандатарка. 

Каже да је 2017. године била јасна и да је претходна влада била влада континуитета са политиком коју је поставио Александар Вучић.  

Истакла је и свеопшту дигитализацију и да је поносна што је постигнуто много у свим областима.

Ана Брнабић излаже експозе

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић почела излагање програма будуће Владе. 

"Други пут у свом животу имам огромну част да стојим пред вама, представим програм Владе и тражим подршку за овај програм како би наставили наш рад и даље утицали на бољи квалитет живота свих грађана Србије у наредном периоду. Србија је данас доста другачија земља него 2017. и фундаментално другачија него 2014. године", рекла је премијерка на почетку говора. 

Додала је да смо почели да верујемо у сопствене капацитете и да смо престали да тражимо изговоре за неуспех. Наводи и да је Србије почела да се поштује на међународном плану и да буде поуздан партнер, а не земља пред коју се постављају ултиматуми и услови. 

Истакла је да је незапосленост на рекордно ниском нивоу и да је просечна плата преко 500 евра. Каже и да је Србија ушла у тренд стабилног раста и да то треба да буде на понос свим грђанима. 

Почела седница парламента

Почела седница Скупштине Србије. Присутно је 206 народних посланика. Председник Скупштине Ивица Дачић рекао да је примљен предлог о новој Влади и да су се стекли услови да мандатарка изнесе програм Владе. 

Дачић дочекао Брнабићеву

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић дочекао је мандатарку Ану Брнабић испред парламента. 

Очекује се почетак седнице

Кандидати за будуће министре стижу у Скупштину Србије. Ускоро се очекује почетак седнице на којој ће мандатар за састав нове владе Ана Брнабић представити експозе. 

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво