Читај ми!

Vučić: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, na specijalnom onlajn panelu u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, da Priština mora da promeni stav da je jedino rešenje da Srbija prizna takozvanu nezavisnost Kosova, i da shvati da je neophodno da se primene svi potpisani sporazumi.

Vučić je istakao da se samo tako može naći kompromisno rešenje, a kompromisu, kako ističe, nema alternative.

Predsednik Srbije je to rekao na specijalnom onlajn panelu "Beograd–Priština, nema rešenja bez poverenja" na kojem je učestvovao i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti.

Vučić je rekao da za Srbiju situacija oko Kosova i Metohije nije laka, imajući u vidu da su 22 od 27 članica EU priznale takozvanu nezavisnost Kosova, ali je ukazao da je, u skladu sa UN i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, sve suprotno od onoga što kažu neke velike sile.

"Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane", poručio je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da će se Evropska unija boriti, zajedno sa obe strane, za postizanje kompromisa, jer on, naglašava, nema alternativu.

"Da li će biti lako, da li smo spremni za kompromis? Uvek ćete čuti iz Prištine da samo Srbija treba da prizna Kosovo, da će oni uraditi isto i da je onda sve rešeno. Međutim, komplikovanije je od toga", ukazao je Vučić.

Istakao je da moramo da promenimo atmosferu i implementiramo sve što je potpisano, počev od Briselskog sporazuma iz 2014, kao i da menjamo sveukupnu atmosferu.

Vučić je ukazao da je neophodno da se razgovara o ekonomskim vezama.

Ocenio je da su dve strane, takođe, daleko od pomirenja, i da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledamo jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

"Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome", zaključio je Vučić.

Hoti: Za normalizaciju odnosa, kao dve zemlje

Predsednik privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je da je Priština za potpunu normalizaciju odnosa sa Beogradom, ali u smislu odnosa dve zemlje.

Hoti je rekao, na panelu, da dijalog treba da se nastavi uz posredstvo EU kao ključnog mehanizma "ka punoj normalizaciji odnosa".

Kaže i da je sporazumom iz Vašingtona postignut ključan dogovor za dosadašnju normalizaciju odnosa i da bi trebalo nastaviti tu zajedničku saradnju

U Hotijevom viđenju, Priština je pokazala "snažnu posvećenost ka potpunoj normalizaciji odnosa", kao i da želi da radi sa svim zemljama u regionu u cilju mira i stabilnosti u regionu.

Rešenje će biti bolan kompromis 

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će rešenje kosovskog pitanja biti bolni kompromis.

Briselski zvaničnik je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važan element u rešavanju izazova u regionu i da je cilj da se postignu tri cilja – normalizovanje odnosa, postizanje rešenja na evropskim vrednostima i normama kako bi se region približio evropskoj budućnosti, kao i da ceo proces doprinese regionalnoj stabilnosti.

"To nije lak proces, rešenje će biti bolni kompromis, ali će biti vredno toga", rekao je Lajčak.

Stabilnost Zapadnog Balkana ključna za EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji naglašava da je pitanje bezbednosti Zapadnog Balkana pitanje evropske bezbednosti, uz konstataciju da je EU bezuslovno posvećena integraciji regiona i otklanjanju bilo kakvih pretnji u njemu.

Varhelji je na ovogodišnjem Beogradskom bezbednosnom forumu izrazio uverenje da će se lideri regiona na predstojećem samitu Berlinskog procesa u Sofiji usaglasati oko zajedničkog tržišta.

Zapadni Balkan je, rekao je on, prioritet za aktuelnu Komisiju EU, što je dokazala i usvajanjem odlukom o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i pružanjem, kako podrške bez presedana, tokom pandemije.

Kako objašnjava, cilj je regionalna integracija, digitalizacija, prilagođavanje sa EU, transport, infrastruktura, životna sredina, ljudski kapital, fokus na mlade.

Dodaje da će ulaganja u svim ovim oblastima ojačari i ubrzati regionalnu saradnju, a istovremeno približiti Zapadni Balkan Evropskoj uniji.

Ali, kako naglašava, to će zahtevati i nastavak sprovođenja strukturnih reformi, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, reforme javne administracije jer, kako objašnjava, to doprinosi dugoročnoj regionalnoj stabilnosti i bezbednosti.

Poziv Beogradu i Prištini da rade na realizaciji sporazuma

Funkcioner Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Rajan Tali preneo je drugim učesnicima Beogradskog bezbednosnog foruma poruku američkog predsednika Donalda Trampa Beogradu i Prištini da nastave da rade na realizaciji sporazuma iz Vašingtona.

Tramp veruje da ekonomska saradnja može doprineti boljim odnosima dve strane, rekao je Tali, inače zamenik pomoćnika direktora Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za Evropu i Rusiju.

"Predsednik snažno veruje u čvrste ekonomske veze između Beograda i Prištine, uključujući privredni rast i stvaranje radnih mesta", rekao je Tali na panelu pod nazivom "Beograd–Priština, nema rešenja bez poverenja".

Potrebno je izgraditi poverenje između dva partnera, a nedostatak formalnih ekonomskih kanala između Beograda i Prištine je komplikovalo i najprostije transakcije počevši od čekanja na prelazima ili nedostatak saobraćajnih veza, ukazao je Tali.

Istakao je da je to sve uticalo na odnose, na odliv mozgova, što takođe utiče i na zapošljavanje.

U Vašingtonu su, kaže, pomenuti glavni koraci koji treba da se preduzmu i da su oba lidera pokazala veliku hrabrost i posvećenost obavezama.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво