Читај ми!

Odalović: Brisel ima instrumente da natera Prištinu da formira ZSO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović istakao je za RTS da Srbi nikada ne bi ušli u takav aranžman, formirali opštine da nisu verovali u Briselski sporazum. Smatra da Brisel može da natera Prištinu da ispuni svoje obaveze.

Veljko Odalović je za Jutarnji program RTS-a objasnio da je ZSO prvih šest tačaka Briselskog sporazuma i da je bilo planirano da se formira posle izlaska Srba 2013. na izbore koje je Srbija podržala.

"Srbi nikada ne bi ušli u takav aranžman, formirali opštine i bili deo tih institucija da nisu verovali da će Briselski sporazum napraviti okvir jednog kolektivnog zajedničkog funkcionisanja u oblastima koje su definisane tim sporazumom. To je nešto što je Priština tumačila kako je tumačila", naglasio je Odalović.

Dodao je da je ustavni sud te kvazi-države dao sebi za pravo da ocenjuje principe koji su bili dogovoreni između Beograda i Prištine na kojima je trebala da bude formirana ZSO i on ih proglasio neustavnim, a bio je nenadležan. 

Odalović smatra da briselska administracija ima instrumente i može da natera Prištinu da uradi ono što su prihvatili i što je njihova obaveza i da onda, kako je rekao, idemo dalje.

"Dolazak Lavrova potvrda dobrih odnosa"

Odalović je istakao da je poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova 28. i 29. oktobra upravo da bi se potvrdio kontinuitet dobrih odnosa i politike i neutralisale razne spekulacije proteklih dana o odnosima Srbije i Rusije.

"Ono što je veoma važno da jedan ovako visoki zvaničnik prilikom posete Beogradu potvrdi ono što mi veoma dobro znamo da je Rusija neko ko je naš strateški partner i neko s kim nemamo nikakvih problema. Naš plan je da nadograđujemo naše odnose i svaka poseta Lavrova ili predsednika Vladimira Putina donese upravo novi kvalitet odnosa.

Dodao je i da agenda za razgovore još nije završena. Naveo je da će se u svakom slučaju razgovarati o budućim i spoljnopolitičkim i privrednim temama koje su vrlo važne, jer je Rusija ovde prisutna, ona je neko, kako je naglasio, na koga se oslanjamo, da razmenimo informacije u vezi s Kosovom, očekivanja i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma.

"Kosovo tema i Bajdena i Trampa"

Komentarišući navode predsedničkog kandidata SAD Džoa Bajdena da Tramp ima "neurovnateženi pristup prema Srbiji i Kosovu", Odalović je istakao da je "Kosovo kao tema prisutna" i kod jednog i drugog predsedničkog kandidata.

"I nama je važno da znamo ko je Bajden, njegov plan za Kosovo je plan Klintonove administracije iz devedesetih godina i znamo šta su radili, kakav su scenario pravili da naprave jednu kvazi-državu na prostoru Srbije. Nemam uopšte dilemu da, ako pobedi, da će nastaviti s tim kontinuitetom i sada pretpostavke da li je taj tekst tačan, nebitno je, Bajden to misli", rekao je Odalović.

"Nova Vlada koalicioni kontinuitet" 

Odalović očekuje da će nova Vlada Srbije biti kontiutet politike i zajedničkog rada na kojoj su, kaže, radili SPS i SNS.

"Ako govorimo o kontinuitetu, to će biti koalicioni kontinuitet, ali neka to bude sutra premijerkino saopštavanje na predsedništvu SNS-a, o izgledu buduće Vlade, a posle nova Vlada očekuju se  realni uslovi da se Vlada u Parlamentu izglasa", kazao je Odalović.

Ocenio je da je bilo značajnih spoljnopolitičkih aktivnosti, da je vlada funkcionisala i da je kontinuitet obezbeđen i nije bilo nikakvog zastoja.

"Očigledno je da je ovo zakonski rok koji će biti ispoštovan", zaključio je Veljko Odalović.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво