Читај ми!

Vučić i Radman u petak u Novom Sadu povodom obnove Jelačićeve kuće

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti Srbiji, potvrđeno je za "Tanjug" u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova. Vučić i Radman u petak u Novom Sadu povodom obnove Jelačićeve kuće.

"Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boraviće u četvrtak, 15. oktobra u Subotici, gde će se sastati sa predstavnicima hrvatske manjine i prisustvovati potpisivanju Ugovora o finansijskoj pomoći za realizaciju strateških projekata hrvatske nacionalne manjine", navodi se u odgovoru hrvatskog Ministarstva na uput Tanjuga da li su tačne nezvanične informacije o poseti ministra Radmana.

Kako su naveli u tom Ministarstvu, Radman će u Subotici takođe prisustvovati svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, kada će biti dodeljene i zahvalnice zaslužnima za postavljanje spomenika.

U petak, 16. oktobra, Radman će prisustvovati misi u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu, a nakon toga će učestvovati na svečanosti primopredaje spomen kuće bana Josipa Jelačića Hrvatskom nacionalnom veću.

Radman će posle toga prisustvovati i svečanoj akademiji u atriju Biskupskog doma.

Vučić i Radman u petak u Novom Sadu povodom obnove Jelačićeve kuće

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Novom Sadu u petak će biti svečano predata na korišćenje Hrvatskom nacionalnom veću, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije i u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Predsedniku Vučiću će tom prilikom biti predat projekat adaptacije unutrašnjosti Jelačićeve rodne kuće, u znak zahvalnosti za to što je, na njegovu inicijativu, Vlada Srbije obezbedila sredstva za otkup i obnovu kuće, te njeno stavljanje na raspolaganje hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

U Novom Sadu uveliko su u toku pripreme za očekivani dolazak visokih gostiju.

Kad je reč o kući Josipa Jelačića, Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra.

Proces obnove unutrašnjosti kuće nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

"Adaptacijom kuće biće joj vraćen izvorni izgled"

Prema informacijama Tanjuga, projektom je predviđena adaptacija unutrašnjeg dela Jelačićeve rodne kuće, a adaptacijom će joj biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić.

Predsedniku Srbije će, saznaje Tanjug, u petak, 16. oktobra, na Dan Hrvatske zajednice u Republici Srbiji, svečano biti predat projekat adaptacije.

Predsednik Vučić inače danas se sastao sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu, Hidajetom Biščevićem.

Vučić razgovarao je pre tri godine, u Dubrovniku, u Hrvatskoj, detaljno razgovarao sa tadašnjom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji.

Tada je najavio da će Srbija finansirati otkup i obnovu Jelačićeve kuće.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

U vreme kada je rođen u Petrovaradinu, to je bio prostor tadašnje Austrougarske monarhije.

Kuća se nalazi u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво