Читај ми!

Brnabić: I nova vlada nastaviće razvoj odnosa sa Kinom

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa visokim zvaničnikom Kine Jang Đečijem da će i nova vlada nastaviti da razvija strateško partnerstvo s Kinom. Jang čestitao Srbiji na uspesima, pre svega u ekonomskom razvoju. Ministar Ivica Dačić istakao da su odnosi dve zemlje na najboljem nivou u dosadašnjoj istoriji bilateralnih odnosa.

"Srbija će u narednom periodu, u najkraćem mogućem roku, a svakako do 3. novembra, dobiti novu vladu, ali mogu da garantujem da me će nova vlada jednako kao i ova biti posvećena strateškom partnerstvu i daljem razvoju čeličnog prijateljstva naše dve zemlje", rekla je Ana Brnabić.

Podsetila je da kineski partneri rade u Srbiji na projektima izgradnje puteva, mostova i drugih, uz zahvalnost kineskim kompanijama koje su investirale u Srbiju, jer su, kako je rekla, zahvaljujući tome sačuvane desetine hiljada radnih mesta i otvoreno još nekoliko hiljada novih.

"Hvala vam što ste zamolili da danas nemamo samo protokolarni, već suštinski sastanak, da prođemo kroz sve zajedničke projekte i planove za budućnost", rekla je Brnabićeva.

Član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jang Đeči istakao je da su poslednjih godina Srbija i Beograd postigli napredak i uspeh u društvenom i ekonomskom razvoju, na čemu je čestitao premijerki.

"Vi se dugo zalažete za unapređenje praktične saradnje Srbije i Kine. Nedavno ste sa predsednikom Srbije i ministrima, u kineskoj ambasadi u Beogradu, obeležili 71. godišnjicu osnivanja NR Kine. To pokazuje da državni vrh Srbije pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Kinom i na tome se iskreno zahvaljujemo", rekao je Jang.

"Razvijati što bolje strateške odnose i u narednom periodu"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa Jang Đečijem i poručio da je Srbija veliki prijatelj Kine i da želi da razvija što bolje strateške odnose s tom zemljom i u narednom periodu.

Dačić je naveo da je zadovoljan razvojem odnosa Srbije i Kine, kao i da se nada da će se u narednom periodu, nakon formiranja nove Vlade Srbije, i dalje raditi na unapređenju tih odnosa.

Šef srpske diplomatije je istakao da mu izuzetnu čast i zadovoljstvo predstavlja to što ima priliku da sa Jangom, za kojeg kaže da je glavni arhiktekta savremene spoljne politike Kine i izuzetni poznavalac međunarodnih odnosa, razmeni mišljenja o stanju i perspektivi sveukupnog strateškog prijateljstva Srbije i Kine.

Istakao je da su odnosi dve zemlje na najboljem nivou u dosadašnjoj istoriji bilateralnih odnosa Srbije i Kine i u tom smislu podsetio na niz bilateralnih poseta na najvišem nivou, uključujući i međusobne posete dva predsednika.

Dodao je da ima redovnu komunikaciju i posete sa svojim kineskim kolegom i podsetio da je posetio Kinu u februaru ove godine na samom početku pandemije koronavirusa.

"Mi smo radosni zbog uspeha koje Kina postiže i imate našu punu podršku i kada je reč o principima politike jedne Kine, kao i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta", kazao je Dačić.

Izrazio je zahvalnost Kini na odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, a vezano za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Takođe, Dačić je čestitao i 71. godišnjicu od osnivanja Komunističke partije Kine.

Jang je ocenio da su posete predsednika Vučića Kini i kineskog predsednika Sija Srbiji unele veliki podsticaj za unapređenje odnosa dve zemlje.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво