Rama: Uklanjamo granice, luka Drač biće i kosovska luka

Premijer Albanije Edi Rama kaže da sporazum o graničnoj kontroli sa vlastima u Prištini treba da rezultira potpunim uklanjanjem granice, čime bi luka Drač u Albaniji prerasla i u "defakto luku Kosova".

Rama je to rekao otvarajući zajedničku sednicu kosovske vlade i Vlade Albanije u Tirani, koju organizuju šesti put, a danas pod sloganom "Zajedno bez granica".

"Sporazum koji ćemo uskoro potpisati, zapravo nas vodi ka nezamislivoj destinaciji, transformaciji luke Drač u defakto luku Kosovo", istakao je Rama.

Među 14 sporazuma i protokola dveju vlada, Rama je izdvojio sporazum o otvaranju graničnih prelaza.

"Zajednička kontrola deluje na principu 'sve na jednom mestu'. Čak i u ovoj letnjoj sezoni, uprkos prilivu, kretanje je bilo opuštenije. Naša ambicija je da uklonimo granicu, kako bismo sproveli četiri slobode EU, počev od najjednostavnijeg i najznačajnijeg", naveo je Rama, a prenose prištinski mediji.

Sporazumom za luku Drač, prema njegovoj najavi, znači da će automatski biti priznati carinski službenici, kao i obavljanje zajedničkih kontrola.

Albanski premijer je najavio da ubrzo započinje izgradnja železničke pruge Tirana – Drač a sledeći korak biće digitalni koridor Priština – Tirana, zasnovan na 5G tehnologiji.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je na zajedničkoj sednici rekao da će potpisani sporazumi pokazati posvećenost poboljšanju života građana, da će jedan od sporazuma biti stvaranje zajedničkog fonda za "preševsku dolinu".

"Kroz primenu sporazuma kao što su stvaranje zajedničkog fonda za 'preševsku dolinu', saradnja u železničkom saobraćaju, vrlo duboka saradnja dva ministarstva kulture, zatim zdravstva, bezbednosti i ekonomije, pokazujemo našu posvećenost i odlučnost u rešavanju problema", dodao je Hoti.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво