Specijalni sud za zločine OVK potvrdio; Gucati i Haradinaj su u Hagu

Šefovi udrženja veterana OVK, Hisni Gucati i njegovo zamenik Nasim Haradinaj su posle hapšenja prebačeni u Hag, potvrdio je Specijalni sud za zločine OVK.

Specijalni sud za zločine OVK je potvrdio da je i zamenik šefa udruženja veterana OVK, NAsim Haradinaj posle hapšenja u Prištini prebačen u Hag, saopštio je portparol tužilaštva Kristofer Benet.

Tom Gaši, advokat vođa organizacije veterana, naveo je da bi Gucati i Haradoinaj uskoro trebalo da se pojave pred sudijom, a osumnjičeni su za ometanje pravde.

"Obojica su osumnjičeni za ometanje pravde, obojica su u Hagu. Uskoro će se pojaviti pred pretpretresnim sudijom koji će odlučiti da li će im biti određen pritvor ili ne. Međutim, nije poznato kada će se tačno pojaviti pred sudijom", preneo je Gaši prištinskim medijima.

Naveo je da poslednji put Haradinaja kontaktirao sinoć oko 18 časova iz sedišta EULEKS-a u Kosovom Polju.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su nedelju dana pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže svedočenja svedoka, detanje o njihovom identitetu i adrese. 

Zaštita svedoka najveći je problem sa kojima će se suočiti Specijalni sud tokom budućih procesa. Glavni tužioci Haškog tribinala, u prošlosti, u više su se navrata žalili Savetu bezbednosti UN na nemogućnost međunarodnih misija na Kosovu da zaštite svedoke. 

 

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво