Vučić: Odličan razgovor sa Erdoganom, turski predsednik poštuje Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koga smatra prijateljem Srbije, imao odličan razgovor o svim važnim temama. Naveo je da je bilo reči i o sporazumu Srbije iz Vašingtona po pitanju KiM, kao i da je turski predsednik pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji.

Aleksandar Vučić je naveo da tražio razumevanje za srpsku poziciju i da je turski predsednik pokazao veliko poštovanje za Srbiju.

"Ako pogledate gde smo sve bili u poslednjih mesec dana, vidi se jedna živa aktivnost, velika borba u teškim uslovima da sačuvamo našu ekonomiju", napisao je Vučić na Instagram nalogu nakon sastanka sa Erdoganom u Istanbulu.

Vučić je istakao da je sa Erdoganom razgovarao o političkoj saradnji, infrastrukturnim projektima, industrijskoj zoni koja će biti jedna od dve ili tri najbolje u svetu i koja bi trebalo da bude napravljena na teritoriji Vojvodine.

"To bi bio podsticaj za rast naše ekonomije. Razgovarali smo i o regionalnim odnosima, kako možemo da čuvamo mir i stabilnost, kao i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama", napisao je Vučić.

U obraćanju medijima, Vučić je preneo da je sa Erdoganom razgovarao i o sporazumu Srbije iz Vašingtona povodom KiM.

Kaže da su razgovarali o svim sporazumima Srbije i Turske, kao i o našim odnosima prema Prištini.

"Razmenili smo stavove, saslušao sam Erdogana i on je mene i pokazao je veliko poštovanje prema našoj zemlji", rekao je Vučić i istakao da se tu ne radi o Erdoganovom poštovanju prema njemu lično, već poštovanju prema Srbiji.

Upitan da prokomentariše ono što je ranije danas rekao da Turska ne bi želela da neke druge zemlje uzmu Srbiju kao štit u borbi protiv Turske, Vučić kaže da mi ne želimo nikakve sukobe sa Turskom.

"Mi želimo da imamo dobre odnose i to je sve. S druge strane, imamo naše grčke prijatelje, ali to se podrazumeva. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju respekt prema našoj zemlji i uvek ćemo tako da se ponašamo. Mi da budemo čuvari svih drugih... Skupu smo cenu platili i u 14. veku i mnogo vekova kasnije, rekao je Vučić.

Istakao je da je naše da gledamo kako da se razvijamo i da je sada mnogo bolja situacija.

Podseća da je 2012. nezaposlenost u našoj zemlji bila 25,9 odsto, a sada svega 7,3 odsto, kao i da je prosečna plata bila 329 evra, a danas 511 evra, što je rast u primanjima veći od 60 odsto.

Vučić naglašava da je pred Srbijom put ekonomskog rasta i da razume zašto sada Srbija smeta mnogim zemljama i ljudima, kao i to što pre nije smetala, pošto nikome pre nismo bili važni, već smo služili kao "džak za udaranje".

Ističe da je pred našom zemljom ozbiljan program razvoja "Srbija 2025", koji će podići životni standard građana.

"Tražimo dodatno zemljište za industrijske zone"

Predsednik je izjavio da u Srbiji gotovo da više nema prostora za industrijske zone i najavio da će u narednom periodu to pitanje biti u fokusu, kako bi se Srbija reindustrijalizovala i privukla investitore iz Turske, Nemačke i ostalih zemalja.

Vučić je iz Istanbula poručio i da je Srbija u poslednje tri godine ekonomski najbrže napredovala u Evropi i istakao da je uveren će na kraju januara iduće godine biti u prve tri evropske zemlje po stopi rasta.

"Da vam je to neko govorio pre 10, 15 ili 30 godina, niko ne bi verovao, zato je nervoza kod mnogih, jer je Srbija uspela sve ono što su mnogi mislili da nikada neće", rekao je Vučić.

Ponovio je da je sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o otvaranju srpsko-turske industrijske zone u Srbiji, u kojoj bi poslovale zajedničke kompanije.

"Industrijska zona znači dovođenje velikog broja turskih kompanija, da im tu bude sedište i da odatle počnu da rade, da tu proizvode i pružaju usluge, Srbija bi postala njihova domicijalna zemlja, a to je ogromna stvar za Srbiju", naveo je Vučić.

Dodao je da je u našoj zemlji problem što smo u deficitu sa zemljištem za industrijske zone i naveo primer da je u čitavom severu Bačke industrijska zona zauzeta u potpunosti.

"Mi više nemamo prostora u industrijskim zonama u mnogim gradovima u Srbiji, sada ćemo morati da nalazimo novu zemlju da bismo reindustrijalizovali zemlju u potpunosti", istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da je želja da se privuku najbolje turske, nemačke i sve druge investitore, jer su investicije, naglašava, način da Srbija dalje ekonomski jača.

"Posle Vašingtona promenjen odnos prema Srbiji"

Vučić naglašava da se dramatično menjaju karte na geopolitičkoj sceni u svetu, a da je Srbija dobila na značaju posle sastanka u Vašingtonu i da se promenio odnos drugih zemalja prema njoj.

Ukazao je da to nije slučaj sa turskim predsednikom, jer je on, kako kaže, i pre američkog predsednika Donalda Trampa dobro poznavao i Srbiju i njega lično.

Promenilo je, međutim, stav Saudijske Arabije, a njihov ambasador najavio je veoma konkretne stvari, što je rezultat razgovora u SAD.

Vučić je istakao da je i američka strana promenila odnos, što se vidi u tome da su spremni da poštuju Srbiju i da razgovaraju sa Srbijom.

"Ogromna promena", kaže Vučić i podseća da je za poslednjih mesec dana, dva dana imao priliku za susrete sa Putinom, Merkelovom, Makronom, Trampom, Erdoganom, kao i sa mnogim regionalnim liderima.

"Srbija je sve to zaslužila, jer je uspešnija i važnija nego ranije", istakao je Vučić.

Upitan da li u geopolitičkim promenama možemo da sačuvamo sva prijateljstva i stabilnost, kaže da to nije lako, ali da ćemo se boriti i ulagati ogromnu energiju.

Navodi da Nemačka i Kina napreduju neverovatno ekonomski, Amerika i Rusija vojno, da i drugi rastu, a da "Srbija mora da gleda da svoj mali brod provuče kroz sve krivine, da životni standard ne pada uprkos kovidu".

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво