Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi prištinski "Ljajmi".

Nedavno su strani mediji izvestili da se Španija odrekla stava protiv nezavisnosti Kosova i da će ga priznati ako se postigne sporazum između Kosova i Srbije.

"Obaveštavamo vas da prema trenutnoj situaciji Španija nema razloga da menja svoj stav, što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", rečeno je iz MSP Španije za "Ljajmi".

Takođe navode da njihov odnos prema kosovskoj nezavisnosti nije nepravedan, već naprotiv, da je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Na pitanje da li će sporazum između Kosova i Srbije španskim državnim vlastima otvoriti mogućnost da priznaju nezavisnost Kosova, iz MSP Španije kažu da podržavaju dijalog.

Kako se navodi, nisu dali definitivan odgovor o priznavanju ili nepriznavanju nezavisnosti Kosova u slučaju postizanja sporazuma, ali imaju opušteniji odnos prema ovoj temi.

"Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine usmeren na postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma o konačnom statusu kosovske teritorije", navodi se u odgovoru MSP Španije.

Španija ne priznaje nezavisnost Kosova jer je smatra jednostranom i protivnom međunarodnom pravu. Još jedan snažan razlog da Španija ne prizna Kosovo je zato što ga vidi kao isti scenario kao Katalonija.

Prema izveštajima stranih medija i druge zemlje u Evropskoj uniji koje ne priznaju Kosovo, slediće primer Španije po pitanju priznavanja Kosova nakon postizanja sporazuma sa Srbijom, navodi Ljajmi.

S druge strane, nepriznavanje od ovih pet država članica Evropske unije ometalo je Kosovo u procesu integracije i u pokušajima članstva u stranim organizacijama, ali i po pitanju liberalizacije viznog režima.

Kako se navodi, pre izvesnog vremena takođe je objavljeno da je Grčka promenila svoj, do sada zabetoniran stav protiv nezavisnosti Kosova i preispitala mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova.

Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka pet su država članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво