Intervju: Ivica Dačić, zamenik predsednika Vlade

Gostujući u emisiji "Svedok", zamenik predsednika Vlade i ministar policije Ivica Dačić rekao da je formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost odlučujuće doprinelo da se krene u obračun sa organizovanim kriminalom.

Odgovarajući na pitanje voditelja "Svedoka", Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Nenda Lj. Stefanovića, da li kriminal raste ili stagnira, ministar Dačić je rekao da je posle formiranja vlade povučen je vrlo važan potez, formiran je, uz odlučujuću pomoć predsednika Tadića, Savet za nacionalnu bezbednost.

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

Kriminalitet u 2008. godini je na nivou prethodne godine, izjavio je ministar. I dalje: 

Ono što, međutim raduje je povećan stepen rasvetljenosti krivičnih dela dela.

Takođe, da ne bi bilo fame oko "Bele knjige" - pošto se o tome dosta govori - treba reći da su to već postojeći, operativni, podaci kojima već raspolaže policija.

"Bela knjiga" je i nastojanje Nacionalnog saveta za bezbednost da se ukrste svi podaci kojima raspolažu službe i agencije.

Dakle, u Srbiji ima 30 do 40 organiozovanih kriminalnih grupa - ako hoćete baš precizno 36, sa više od 350 "registrovanih" pojedinaca. Isto toliko lica se prati zbog njihove potencijalne povezanosti sa kriminalnim grupama.

Te se grupe uglavnom bave narkoticima, ali sa njima su povezani i svi drugi oblici kriminala, rekao je Dačić.

Policija je sve slučajeve predala Tužilaštvu, pa ne smatram da se može govoriti o nedostatku dokaza o postojanju kriminalnih grupa i njihovog delovanja, nego o tome da svaki proces u kome postoje saznanja ne može biti doveden do kraja ukoliko postojeća saznanja ne budu potkrepljena adekvatnim dokazima, tvrdi ministar unutrašnjih poslova.

Što se tiče regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, ministar policije je istakao da je najveća saradnja ostvarena sa Hrvatskom , ali isto tako i sa Bosnom i Hecegovinom i Republikom Srpskom.

Nema tu velike filozofije, istakao je Dačić, regionalna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala podrazumeva razmenu kriminalno obaveštajnih informacija.

Takva saradnja jeste prioritet srpke policije, jer poznato je da su kriminalne grupe svojevrsna mešavina državljana drugih država.

Nije stvar u tome da policija nema dokaza o postojanju i delanju kriminalnih grupa, nego u tome da zapravo saznanja o njihovim aktivnostima ništa ne znače ukoliko ne postoje i adekvatni materijalni dokazi.

Svaki proces mora biti potkrepljen takvim dokazima.

Svaka akcija MUP-a je koordinirana, i mene zanima samo profesioanlnost u obavljanju funkcija.

Zato i moram da istaknem da u policiji nema mesta kadrovskoj partijskoj politici. Bitno je samo kakav je ko a ne čiji je ko. Profesionalnost je najvažniji prioritet.

U 2009. godini videće se sve efekti rada MUP-a, a saradnja sa državom i svim njenim organima je veoma dobra.

Siva i ona takozvana mračna zona umnogome su se raširile i mora se istaći da je politička volja da se sa takvim vidovima kriminala obračunamo veoma velika.

Fenomen takozvane nove generacije kriminalaca, onih koji imaju svega petnaest, šesnaest godina, ali savršenu logistiku, novac i pasoše, nije samo karakterističan za Srbiju, te stoga i velika potreba saradnje sa ostalim državama.

U martu mesecu u Beogradu će se održati regionalna Konferencija ministarstava unutrašnjih poslova na kojoj će se videti kolika je inicijativa Srbije da se obračuna sa svim vidovima organizovanog kriminala, rekao je Ivica Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво