Hoti: Nema ni ekonomske normalizacije bez uzajamnog priznanja

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da bez uzajamnog priznanja sa Beogradom nema potpune ni ekonomske normalizacije, najavljujući sledećih meseci nova priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na tribini u Prištini posvećenoj dijalogu, Hoti je rekao da bez uzajamnog priznanja sa Srbijom nema potpune ekonomske normalizacije. Istakao je da bi trebalo rešiti problem nastao jer pet država EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

"Stav je postao jasan na početku pariskog samita kada je dijalog započeo. Sporazum mora da bude sveobuhvatan i legalan. Moramo da imamo sporazum koji će jednom zauvek zatvoriti to pitanje, tako da probleme ne naslede buduće generacije", kazao je Hoti.

Dodao je da na Kosovu "nikada neće biti Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima".

Ponovio je da su SAD i EU u punoj koordinaciji u vezi sa dijalogom.

"Vašingtonski sporazum od 4. septembra ima dva glavna elementa. Trampov interes je da ide brzo napred. Važan deo sporazuma je sporazum o uzajamnom priznanju između Kosova i Izraela", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, moratorijum se odnosi samo na postupak prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama, ali ne i na proces pripreme. 

"Priznanje Izraela nije u suprotnosti sa sporazumom koji smo potpisali i došlo je 20 minuta nakon potpisivanja sporazuma", kazao je Hoti.

Očekuje da pitanja između Beograda i Prištine budu zatvorena za nekoliko meseci.

"U narednim mesecima imaćemo i druga priznanja. Spremamo se da brzo krenemo kako bi ovaj sporazum uspeo. Poslednje nedelje septembra u Prištini će boraviti delegacija SAD koja će sprovoditi sporazum", preneo je Hoti.

Naveo je da se oko jezera Gazivode diže nepotrebna buka.

"Američki Stejt department sprovešće studiju izvodljivosti. Kosovo je nezavisna država koju su priznale Sjedinjene Države i koje uglavnom rade na jačanju i konsolidaciji države Kosovo. Međunarodni stručnjaci će izraditi studiju izvodljivosti", kazao je Hoti.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво