Читај ми!

Dačić: Srbija deo globalnih napora u borbi protiv terorizma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u obraćanju na Konferenciji "Pamtimo i stojimo uz SAD", u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, istakao je da je 11. septembar bio jedan od "definišućih datuma" u savremenoj istoriji.

Dačić je istakao da je to bio jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa već i živote svih nas koji osećamo solidarnost sa nevinim žrtvama terorističkog napada, navodi se u saopštenju.

"Republika Srbija deo je globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije", istakao je ministar Dačić.

"Današnje obeležavanje deo je napora da očuvamo kulturu sećanja na tragične događaje, što je ujedno i naš zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti", ukazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, nalazimo se u centru regiona koji je oduvek bio opterećen viškom istorije. 

"Srpski narod je toliko puta bio suočen sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona. Zato, ukoliko neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu – to smo mi", kazao je Dačić.

Ministar je istakao da, kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, Republika Srbija i danas potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar.

"Prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu između Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije", istakao je srpski šef diplomatije. 

Dodao je da pozdravlja nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара