Poziv EU da pošalje misiju u Srbiju

Ministar Vuk Jeremić pozvao EU da pošalje misiju u Srbiju i uveri se da sarađujemo sa Haškim tribunalom. Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen već prihvatio poziv da poseti Srbiju. Strateški cilj srpske vlade u 2009. je napredak u evropskim integracijama, poručio Jeremić u Briselu. EU spremna da održava bliske veze sa Srbijom na svim poljima, poručili Ren i Švarcenberg.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozvao je u Briselu predstavnike Evropske unije da pošalju misiju u Srbiju i direktno se uvere da Vlada Srbije u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Jeremić je ponovio da je strateški cilj srpske vlade u 2009. godini napredak u evropskim integracijama.

"To nije predlog samo za Holandiju, već za svaku od 27 država Evropske unije", poručio je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarom EU za proširenje Olijem Renom i češkim kolegom Karelom Švarcenbergom, čija država u prvoj polovini godine predsedava Uniji.

Šef srpske diplomatije istakao je da nema oklevanja u Vladi Srbije, niti u bilo kom njenom delu, da je puna saradnja sa Hagom prioritet.

Jeremić je ranije danas razgovarao sa ministrima Velike Britanije, Nemačke, Rumunije i drugih članica Evropske Unije, od kojih je dobio potvrdu za spremnost EU da pomogne Srbiji u ostvarivanju prioritetnog cilja - dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU do kraja 2009. godine.

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren ponovio je snažnu opredeljenost Unije za evropsku budućnost Srbije i najavio dolazak u februaru ekspertskih grupa u Beograd u vezi sa pitanjem vizne liberalizacije.

"Želim još jednom da potvrdim našu snažnu opredeljenost za evropsku budućnost Srbije. Slažem se sa Vukom Jeremićem da ova godina treba i može da bude veoma važna za naše odnose", rekao je Ren.

Evropski komesar je istakao da je prvi naredni korak koji sledi na putu Srbije ka EU primena i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što prethodni, dobro poznati, uslovi budu ispunjeni.

"Nadam se dobrim vestima ove godine po pitanju vizne liberalizacije. Znam koliko je to važno za sve građane Srbije", rekao je Ren.

Grupa eksperata EU u februaru u Beogradu 

Evropska komisija će, kako je najavio, u februaru uputiti grupe eksperata u Beograd koje će se baviti progresom postignutim na raznim poljima u okviru dijaloga o vizama, i potom će na osnovu toga odlučiti da li će i kada dati preporuku u vezi sa viznom liberalizacijom.

Ren se osvrnuo i na nedavnu gasnu krizu, kojom su najviše bile pogođene upravo zemlje zapadnog Balkana, i istakao da je pomoć koju su tim zemljama, među njima i Srbiji, uputile neke članice Unije, "opipljiv dokaz da se Srbija već smatra na izvestan način delom evropskog kluba".

I Karel Švarcenberg je istakao da je EU spremna da održava bliske veze sa Srbijom na svim poljima.

"Sastali smo se sa našim srpskim partnerima da bismo razgovarali o više tema i razmenili poglede na bezbednosnu situaciju u Srbiji, veze između Unije i Srbije, kao i na politiku razvoja i energetsku bezbednost u regionu", rekao je Švarcenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Mislimo da su i Srbija i Unija spremni za primenu Prelaznog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čim bude ostvarena puna saradnja sa Međunarodnim sudom u Hagu", istakao je šef češke diplomatije.

Švarcenberg se nada da će biti ostvaren značajan napredak na polju međusobne saradnje Unije i Srbije, jer će to regionu doneti veću stabilnost i evropsku budućnost.

ferhagen uskoro u poseti Srbiji 

Tokom dana šef srpske diplomatije sastao se i sa holandskim kolegom Maksimom Ferhagenom koji je prihvatio poziv da uskoro poseti Srbiju.

Jeremić tvrdi da je u razgovoru sa Ferhagenom dobio uveravanja da je Holandija za to da Srbija postane članica Evropske unije.

"Razumemo ono što predstavlja prepreku za Holandiju da se saglasi za trenutnim odmrzavanjem prelaznog trgovinskog sporazuma", kaže Jeremić, ali dodaje da je "važno da je Holandija spremna da se zajedno sa ostalim članicama EU i Srbijom maksimalno angažuje na prevazilaženju aktuelnih problema".

Jedan holandski zvaničnik je novinarima u Briselu potvrdio da će Ferhagen posetiti Beograd da bi video "kako Holandija i Evropska unija mogu pomoći Srbiji da uspostavi punu saradnju sa Haškim sudom".

Bart Rejs, Ferhagenov predstavnik za medije, rekao je da se još ne zna datum posete i objasnio da holandski ministar nema nameru da tokom posete proceni da li Srbija potpuno sarađuje sa tribunalom u Hagu, "jer je to posao haškog tužioca Serža Bramerca".

Pred put u Brisel, Jeremić je najavio da je cilj Srbije da u prvoj polovini ove godine preda aplikaciju za članstvo u EU i da do kraja 2009. godine dođe do statusa kandidata za ulazak u Uniju.

Jeremić je uveren da će njegovim sastankom sa trojkom Evropske unije u Briselu početi godina strateškog iskoraka Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana u pravcu evropskih integracija i punopravnog članstva u EU.

Ministar Jeremić očekuje da se tokom njegove posete Briselu "ustanovi agenda, šta će i kojim tempom, koliko i kada Srbija zajednički sa EU raditi kada je reč o ostvarenju planova na putu ka punopravnom članstvu u Uniji".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво