Читај ми!

Brnabić: Nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera

Premijerka Ana Brnabić čestitala je đacima i njihovim roditeljima početak školske godine i istakla da se u naredne dve nedelje neće tolerisati nikakvo kršenje mera. Premijerka je navela da je stopa nezaposlenosti od 7,3 odsto neverovatan rezultat.

Ana Brnabić je gostujući u Dnevniku RTS-a čestitala prvacima i njihovim roditeljima 1. septembar i poželela im srećan polazak u školu.

"Želim da se zahvalim svima na ukazanom ogromnom poverenju. Veoma je psihološki važno za najmlađe učenike da krenu u školu. U ovom trenutku je najvažnije da vidimo kako da propratimo situaciju sa polaskom u školu", istakla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, razrađeni su svi scenariji do detalja, a "Batut" je oformio tim koji će pratiti škole.

"Zato smo juče imali nekako vanrednu sednicu Kriznog štaba, jer smo uočili neko kršenje mera. Možda i ne bismo tako dramatično reagovali da nam se to ne podudara sa polaskom u škole. Ceo avgust je bio usmeren na to da stavimo situaciju pod kontrolu pre prvog septembra. U naredne dve nedelje mi moramo da izolujemo sve slučajeva da bismo videli kakve nam efekte daje polazak u školu. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera u naredne dve nedelje", kazala je Brnabićeva.

Navodi da bi najlakše bilo sve zatvoriti, ali mora da se nastavi život.

Na pitanje da deca treba da budu deset dana u samoizolaciji ukoliko su bila u inostranstvu, premijerka je navela da u Srbiji nije uvedeno vanredno stanje i da zakonski takve preporuke ne mogu da budu obaveza, već samo preporuka.

"Kada damo preporuku, tretirajte to kao obavezu, jer je zakonski nemoguće napraviti to kao obavezu", poručila je Brnabićeva građanima.

Upitana da li ima dovoljno nastavnog osoblja i pomoćnog osoblja u školama, Brnabićeva je kazala da se o svemu vodilo računa i da se u planiranju išlo do najsitnijih detalja. 

Navodi da se razgovaralo sa sindikatima, i da su neki zadovoljni, a neki nisu.

"Veujem da ćemo dobro proći. Velika zahvalnost svim građana Srbije jer najveći broj građana prati epidemiološke mere, ali ne možemo da dozvolimo da pojedinačna iskakanja poremete situaciju", istakla je Brnabićeva.

Srbija među zemljama sa najmanjim padom

Stopa nezaposlenosti od 7,3 odsto je, navodi, neverovatan rezultat.

"Tome su doprinele dve stvari, trend u Srbiji da se ekonomska situacija poboljšava, da imamo sve više i stranih direktnih investicija, ali i da imamo sve više domaćih investicija i otvaranje novih firmi. Taj trend se nije zaustavio kao posledica koronavirusa. To govori o ogromnom poverenju i naših ljudi i stranaca u ekonomiju Srbije", istakla je premijerka.

S druge strane, navodi, to su jako dobro targetirane mere i podrška privredi tokom krize, što je, dodaje, rekao i MMF.

"Ali doći na 7,3 odsto u prvom kvartalu, gde svuda nezaposlenost raste, da kod nas nezaposlenost pada, to je veliki ponos za sve nas", navela je Brnabićeva. 

Srbija će, ukazuje, biti među zemljama koje imaju najmanji pad.

"Trudićemo se da nemamo nikakav rast, ali i nikakav pad. To bi bilo daleko najbolje u Evropi", napominje Brnabićeva.

Ističe da je Srbija imala veoma dobar prvi kvartal, i to je Republički zavod za statistiku revidirao, bio je rast od 5,1 odsto, u drugom kvartalu pad od 6,4 posto.

"Dobro se držimo. Mi sada gledamo dva scenarija, da nam je pad minus 1,8 odsto. S predsednikom Vučićem smo sinoć gledali te brojeve. U petak imamo sednicu Saveta za BDP da vidimo koji su to dalji planovi. Kako god okrenete, mi ćemo biti u ovoj godini među najjačim ekonomijama u Evropi, ako ne i najjača. Isto tako među najboljim ekonomijama što se tiče nezaposlenosti. Nezaposlenost od 7,3 odsto je na nivou EU i mislim da ćemo do kraja godine pobediti u tom smislu mnoge zemlje EU što je velika stvar", zaključila je Brnabićeva.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво