Skupština još bez dogovora o delegacijama

Skupština Srbije završila je današnji rad, a sednicu, na čijem je dnevnom redu izbor stalne delegacije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, nastaviće sutra. Skupština još bez dogovora o delegacijama. Optužbe opozicije što Srbija nema delegaciju u Strazburu.

Skupština Srbije završila je rad, a sednicu, na čijem je dnevnom redu izbor stalne delegacije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, nastaviće sutra.

Kraj rasprave obeležilo je izricanje opomena poslanicima SRS koji su lupali o klupe dok je šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić pokušavao da govori.

Predsedavajauća sednici Gordana Čomić izrekla je opomene 13-orici poslanika SRS jer su, kako je navela, lupali o skupštinski inventar i ugrožavali ugled Parlamenta i ponižavali tu instituciju.

Nikolić je rekao da ovog puta neće tražiti da se radikali smire dok priča jer smatra da je izuzetno značajno da budu izabrane delegacije jer rasprave o izboru delegacija do sada nikada nije bilo i naveo da će sa tim zahtevom sigurno nastaviti na prvoj sledećoj sednici

O "Fijatu", besplatnim akcijama, incidentima u Hrvatskoj

Tomislav Nikolić je rekao da se javio za reč jer najnovije informacije govore da je "Fijat" potpuno odustao od izgradnje fabrike u Kragujevcu.

"Obećali ste fabriku, besplatne akcije, prevaranti. Dobijali ste izbore na obećanjima koja su danas tako daleko od nas. Na Kosovu se formira kojekakva vojska, a vi se ovde ponašate kao mala deca, kao da svi imaju dobre plate i cipele da sa njima lupaju o klupu", naveo je Nikolić.

Nikolić je kao i šef poslaničke grupe Nove Srbije (NS) Velimir Ilić negodovao su zbog incidenata u Hrvatskoj gde se održava Svetsko prvenstvo u rukometu.

Radikali su i popodne tražili da se u danu za glasanje Skupština izjasni da li je predsednik skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović prekršio Poslovnik kada je procenio da nema uslova za slanje delegacije u Strazbur.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija na kraju rasprave kazala je da je na tekućoj sednici trebalo da se izabere delegacija, ali da pošto to nije učinjeno ne postoji delegacija koja ima legitimitet koja bi mogla da ode u Strazbur i navela da su problemi u izboru delegacije nastali nakon raskola u SRS.

Današnju celodnevnu raspravu u Parlamentu obeležila je polemika o tome što Srbija danas nema predstavnike u Strazburu tokom koje su poslanici DSS i SRS optuživali vladajuću koaliciju da je kriva za to.

Optužbe opozicije što Srbija nema delegaciju u Strazburu

Tokom prepodnevne polemike u Skupštini Srbije, predstavnici poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" odbacili su optužbe poslanika Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije,  da je vladajuća većina odgovorna, što Srbija nema predstavnike na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Poslanici grupe "Za evropsku Srbiju" su istakli da je za to kriv sukob Srpske radikalne stranke i Srpske napredne stranke.

Odbacujući tvrdnje radikala i DSS-a da je "stara" delegacija mogla da ode u Strazbur, Mićunović je poručio da je izbor stalnih delegacija danas na dnevnom redu, pa ako je nekome stalo može se glasati i stići na zasedanje".

Mićunović je ocenio da se radi o drugim motivima i da je problem u tome što radikali neće da prihvate da u sastav delegacije za SE uđe i predsednik SNS Tomislav Nikolić.

Podsetio da je, na zahtev poslanika, sednicu Odbora za inostrane poslove zakazao za sutra u 11 sati, ali da je njegov zamenik Miloš Aligrudić zakazao sednicu za danas.

Šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija ocenila je "da je u pozadini ovoga što se dešava to što radikali smatraju da naprednjaci ne treba da imaju predstavnike u parlamentarnim delegacijama".

Kolundžija je podsetila na obavezu novog saziva parlamenta da, u skladu sa svojim sastavom, bira nove delegacije u roku od šest meseci od svog konsituisanja i da tu ne može biti drugog tumačenja.

Međutim, predsednik poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović je optužio Mićunovića "za samovolju", i da je "po svaku cenu želeo da on predvodi delegaciju u Strazburu, a ne dosadašnji šef Miloš Aligrudić".

Poslanik SRS-a Aleksandar Martinović osporio je pravo poslanika Srpske napredne stranke da učestvuju u stranim delegacijama, tvrdeći da njihovi mandati pripadaju radikalima i da su kao takvi posle izbora i potvrđeni.

Šef poslaničkog kluba DSS-a Miloš Aligrudić obavestio je poslanike, da je dobio informaciju "da je Parlamentarna skupština SE u 12 sati odreagovala na pismo predsednice srpskog parlamenta i verifikovala mandat dosadšnjoj delegaciji u tom telu koju on predvodi".

"Vi ste hteli da ova delegacija ne otputuje u Strazbur da bi se rešio sukob u parlamentu koji tinja mesecima", rekao je Aligrudić, ukazujući da će Srbija pretrpeti veliki gubitak, jer odsustvuje sa tog zasedanja.

Predsedavajuća parlamentu Gordana Čomić nekoliko puta je intervenisala, navodeći da Poslovnik nije povređen i da su svi poslanici kojima su potvrđeni mandati ravnopravni.

Imenovanje članova RIK-a

Na dnevnom redu vanrednog zasedanja sazvanog na zahtev 168 poslanika između ostalog je i razrešenje i imenovanje članova i zamenika Republičke izborne komisije na predlog poslanice Nade Kolundžije.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o predlogu poslaničke grupe G17 plus za izmenu sastava pojedinih skupštinskih odbora.

Sednica je bila zakazan za četvrtak, 22. januar, ali je odložena za danas zbog opstrukcije rada parlamenta.

Poslanici Srpske radikalne stranke protive se predlogu da članovi delegacije budu predstavnici poslaničkog kluba "Napred Srbijo".

U predlogu za članove međunarodnih delegacija zastupljeni su predstavnici svih poslaničkih grupa, uključujući i naprednjake.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izrazila je očekivanje da će Parlament na današnjoj vanrednoj sednici utvrditi sastav stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Dejanović je rekla da je predložila članove delegacija, ali da ima problema oko usvajanja liste, jer sve poslaničke grupe nisu saglasna sa njihovim sastavom.

Parlament treba da izabere devet stalnih delegacija u međunarodnim parlamentanrim institucijama, jer je mandat delegacijama iz prošlog saziva istekao krajem prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво