Kosovo nije prepreka na evropskom putu Srbije

Diplomatski izvori evropske dvadesetsedmorice u Briselu smatraju da je opšti stav zvaničnika EU da bi trebalo uložiti napore za pospešenje procesa pridruživanja Srbije EU. Susret Jeremića sa "ministarskom trojkom" može biti prava prilika da se istakne da pitanje Kosova ne može biti uslov za ulazak Srbije u članstvo EU.

Opšti je stav vlada i institucija Evropske unije da bi trebalo sve napore uložiti za pospešenje procesa pridruživanja Srbije EU, smatraju diplomatski izvori evropske dvadesetsedmorice u Briselu, čije je mišljenje zatražila agencija Beta.

Iako su se u poslednje vreme u Evropskoj uniji čula mišljenja da "pitanje sređivanja odnosa Srbije i Kosova treba ostaviti za kasnije", sutrašnji susret šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića s ministarskom "trojkom" EU može biti prava prilika da se istakne da pitanje Kosova ne može biti uslov za ulazak Srbije u članstvo EU. 

Nedavno su visoki predstavnik EU Havijer Solana i zvaničnici nekih članica Unije naglašavali da je sad bitno da se ubrza proces reformi u Srbiji koji otvara vrata EU, dok za pitanje sređivanja odnosa "sa svim susedima" ima vremena.

Većina u institucijama i vladama EU, evropski komesar Oli Ren, donedavno Solana, dosada su naglašavali da su pridruživanje Srbije Uniji i sređivanje stanja oko Kosova dva potpuno odvojena pitanja i da to ne može biti poseban uslov za učlanjenje Srbije u EU.

"Kosovo ostaviti za kasnije" 

Havijer Solana i neki drugi evropski krugovi, nedavno su na pitanje da li, u bilo kakvom vidu priznavanje "realnosti na Kosovu", za Srbiju može biti novi politički uslov za članstvo u EU, odgovorili da "pitanje Kosova treba ostaviti za kasnije".

Predstavnik francuskog Ministarstva inostranih poslova je, zamoljen da, u svetlu susreta Vuka Jeremića i šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera pre dva dana u Parizu, objasni da li taj uslov za Srbiji postoji, jasno odgovorio da "to nije uslov".

Poruka Kušnera Jeremiću glasila je da "Srbija treba da gleda u budućnost i sve što bude činila da učini postojanim svoje odnose sa susedima, bilo bi od koristi za približavanje Evropi".

"To, međutim", preneo je Kušnerov predstavnik za medije, "nije uslov, već činilac koji pomaže". 

"Mi od toga ne pravimo nikakav uslov, već povoljan činilac u proceni koju zemlje EU imaju u odnosu na Srbiju", istakao je francuski zvaničnik i dodao da su za tu procenu ključni "saradnja s Haškim sudom, usvajanje politike u skladu s političkim i ekonomskim vrednostima EU i stav stabilizacije i saradnje s neposrednim susedima".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара