"I posle četvrt veka ostaje knedla u grlu zbog sećanja na kolonu iz Oluje"

Teško i bolno je setiti se slike iz 1995. godine, ali je najteže onima koji su bili u izbegličkoj koloni tokom operacije "Oluja". Među njima je bio i, tada desetogodišnji dečak, istoričar Milan Gulić, koji kaže da i posle četvrt veka ostaje knedla u grlu.

Pre 25 godina u ovo vreme Gulić je bio u koloni Srba iz Dalmacije negde kod Srba. Tim improvizovanim putem koji je napravljen posle presecanja veza između Knina i Banjaluke kretali su se Srbi iz Dalmacije.

"Bio je to sunčan i topao dan. Kada neko ima deset godina njegova sećanja obično nisu relevantna i živa, ali kada živite u takvom vremenu, vi pamtite slike odlaska iz rodnog grada. Jedina informacija je bila da se sklanjamo u okolna sela zbog artiljerijskih napada, ali kada vidite reku ljudi koja se sliva, jasno vam je da je to daleko ozbiljnije", rekao je Gulić.

Brionski transkipti su, prema rečima Gulića, prvoklasni dokument sa stanovišta istoričara jer pored transkripta postoji i tonski zapis iz kojih se vidi da su Hrvati odlično znali situaciju u Krajini, podršku koju ima Hrvatska u svetu ali i propagandni momenat putem sredstava komunikacije koji su Hrvati iskoristili da uplaše Srbe.

"Jedino što ste mogli da čujete na radiju je tobožnji poziv Franje Tuđmana da Srbi ostanu u svojim kućama, a vi znate na osnovu iskustva šta to znači i zašto vas taj poziv plaši", objašnjava Gulić.

Tuđman je nesumnjivo važna istorijska ličnost za Hrvate, a da li je on ostvario ciljeve Ante Pavelića, teško je reći, Gulić smatra da je teško povlačiti takvu paralelu jer je to ipak bilo drugo vreme.

Kda je reč o ovogodišnjoj proslavi godišnjice akcije "Oluja" u Kninu, na kojoj je najavljen i dolazak predstavnika Srba i potpredsednika nove hrvatske vlade Borisa Miloševića, Gulić smatra da to nije pravi način ka pomirenju.

"Nije prvi put da jedan Srbin ide u Knin na proslavu, išao je i Veljko Džakula, ali kao predstavnik nevladine organizacije. Ovo je prvi dolazak zakonskog zastupnika Srba ali i hrvatske vlade. Teško da će svojim prisustvom Milošević nešto postići i nisam siguran da li će srpski glasači i u budućnosti dati podršku SDSS-u. Potrebna je komemoracija i odavanje pošte svim žrtvama, a ne proslava", rekao je Gulić.

Rat je gotov pre 25 godina i potrebno je govoriti o njemu hladne glave, smatra Gulić.

"Knedla u grlu uvek postoji, a ove godine je ona još teža i čini mi se da ovo nije relaksiralo odnose", zaključio je Milan Gulić.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво