Srbija i RS danas u Rači obeležavaju stradanje Srba u "Oluji"

Srbija i Republika Srpska obeležiće danas u Sremskoj Rači 25 godina od akcije "Oluja". Nakon otkrivanja spomen ploče, na mostu kojim su kolone izbeglica 1995.godine stizale u Srbije biće služen parastos i održan komemorativni skup.

Za svega nekoliko dana početkom avgusta 1995. godine, u hrvatskoj akciji "Oluja", proterano je oko 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno. Smatra se da je stotine ljudi nestalo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, prisustvovaće u Sremskoj Rači obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsednik SDS S-a Milorad Pupovac rekao je Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво