Potpisan sporazum o saradnji Evropola i kosovske policije

Predstavnici kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova i EU potpisali su u Prištini sporazum o saradnji kosovskih agencija za bezbednost i Evropske policijske organizacije (Evropol), kojim, kako su naveli, "Kosovo dobija nove mogućnosti u međunarodnoj policijskoj saradnji“.

Predviđa se saradnja između Evropola i kosovske policije, kosovske carine, poreske uprave i jedinica za sprečavanje pranja novca, kako bi i u Prištini dobili pristup razmeni informacija u cilju borbe protiv teškog i organizovanog kriminala.

Sporazumom je predviđeno formiranje centralne kancelarije za saradnju sa Evropolom i dobijanje pristupa komunikaciji, te mogućnost upućivanja oficira za vezu u sedište Europola u Hagu.

Sporazum je sa prištinske strane potpisao ministar Agim Veljiu. Potpisivanju su prisustvovali Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU u Prištini, Rašit Ćalaj, generalni direktor policije i drugi.

Apostolova, koja ove nedelje završava mandat u Prištini, rekla je da je dobribit sporazuma obostrana kako za kosovske pravosudne vlasti tako i za policijske agencije, počev od Evropola, naročito ako se uzme u obzir da su grupe iz domena organizovanog kriminala povezane sa grupama iz ostatka Evrope.

"Policijske snage sa Kosova će sada moći da pristupe našim bazama podataka, sa druge strane Evropol će moći da pristupi i analizira podatke koje je prikupila kosovska policija", pojasnila je Apostolova.

Istakla je da "današnji sporazum smešta Kosovo u ravnopravan položaj sa ostalim državama regiona".

"U tom slučaju ovo je od presudne važnosti za Kosovo i region zato što uspostavlja veze sa Evropolom u svetlu nekoliko pristupnih procesa. Ovo je veliki iskorak ka unapređivanju odnosa između Evropola i kosovskih policijskih agencija. I ovaj sporazum otvara vrata daljoj saradnji i unapređivanju napora kako bi i Kosovo i EU učinili bezbednijim", podvukla je Apostolova.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара