Srbija u 2009.

U ovoj godini Srbija podnela zahtev za članstvo u EU, a građani dobili mogućnost da putuju bez viza. Pred Međunarodnim sudom pravde počeo proces o legalnosti secesije Kosova. U poseti Beogradu bili ruski predsednik i američki potpredsednik, organizovana Univerzijada. Preminuo je patrijarh Pavle.

Januar 

1 - Ekološka katastrofa pogodila je borsko naselje Brezonik kada je iz RTB "Bor" iscurio sumpor-dioksid, čija je koncentracija bila 110 puta veća od dozvoljenih vrednosti.

14 - Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dostavio je kancelariji Saveta Evrope u Beogradu izveštaj o trgovini organima blizu 400 otetih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije na severu Albanije.

16 - U Beogradu je preminuo Bogdan Tirnanić (68), novinar, publicista, kolumnista i filmski kritičar.

22 - Vlada Srbije dala je saglasnost za osnivanje preduzeća "Koridor 10" koje će rukovoditi izgradnjom istoimenog evropskog saobraćajnog koridora kroz Srbiju.

Februar

2 - Naftna industrija Srbije prodata je za 400 miliona evra ruskom "Gaspromnjeftu".

9 - Obelodanjeni su podaci o enormnim isplatama predsedniku i članovima Republičke izborne komisije za pripremu i organizovanje vanrednih izbora 2008. u iznosu od 77,2 miliona dinara. U Skupštinu Srbije zato su stigle njihove ostavke 2. marta, ali je samo ministarka pravde Snežana Malović vratila dobijeni novac.

15 - Predsednik Srbije Boris Tadić imenovao je general-potpukovnika Miloja Miletića (56) za novog načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a za njegovog zamenika general-potpukovnika Mladena Ćirkovića (56).

26 - Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu doneo je rešenje za sprovođenje istrage protiv 19 osumnjičenih za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su 15. maja 1992. ubijena najmanje 92, a ranjena 33 vojnika.

Mart

16 - Članovi Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu podneli su Vladi Srbije neopozivu ostavku uz obrazloženje da neće i ne žele da budu saučesnici u uništavanju ove kulturne ustanove i najvećeg kulturnog blaga naše zemlje.

26 - Delegacija Srbije i MMF-a zaključili su sporazumom o "stend baj" aranžmanu vrednom tri milijarde evra, a ova sredstva država može povući u tranšama do aprila 2011.

30 - Posle niza peripetija oko početka montaže vozila, sa "Zastavine" robotizovane linije sišao je prvi "punto" sa logoom "Fijata".

April

17- U sporu o legalnosti secesije Kosova predstavnici pravnog tima Vlade Srbije i autori Deklaracije o nezavisnosti iz Prištine predali su zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu. U spor se osim Srbije, uključilo još 35 država, od kojih se 30 prijavilo za usmenu raspravu.

18 - U Trstu je na osnovu Interpolove poternice uhapšen vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović (31) čiju ekstradiciju traži Srbija zbog izdržavanja zatvorske kazne od godinu dana, na koju je osuđen zbog izazivanja verske i nacionalne mržnje.

29 - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta i šest pratećih zakona, za šta je bila presudna podrška Saveza vojvođanskih Mađara. Budžetski deficit je povećan za 28,9 milijardi dinara i iznosi 70 milijardi.

Maj

20 - Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden posetio je Beograd i razgovarao sa predsednikom, premijerom i ministrom odbrane Srbije. Bajden je nastavio put u Prištinu.

21 - Nedeljenik "Vreme" je objavio fotografije fizičkog zlostavljanja narkomana u rehabilitacionom centru u blizini manastira Crna Reka. Vladika Artemije je šest dana kasnije smenio upravnika centra protojereja Branislava Peranović koji je propisao "terapiju" batinjanjem.

27 - Skupština Srbije usvojila je Zakon o bezbednosti u saobraćaju, set zakona iz oblasti poljoprivrede i Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe njihovih simbola i obeležja. Na isti dan Predsednik Barak Obama postavio je za novog ambasadora SAD na Kosovu Kristofera Dela koji je od 2000. do 2001. godine bio šef američke misije u Prištini.

Jun

7 - U beogradskim opštinama Zemun i Voždovac održani su vanredni lokalni izbori na kojima je najviše glasova osvojila Srpska napredna stranka, dok je na izborima u Kosjeriću pobedila Demokratska stranka. Izbori na Voždovcu i u Kosjeriću ponovljeni su u decembru, kada su se u kampanju uključili i lideri partija.

11 - Vlada Srbije održala je prvu elektronsku sednicu, a uvođenje ovog sistema koštalo je 32,3 miliona dinara.

23 - Na osnovu Interpolove poternice izdate na zahtev vlasti Srbije, u Bugarskoj je uhapšen bivši komandant OVK Agim Čeku, koji se tereti za smrt 679 ljudi i progone. Srbija je zatražila njegovo izručenje, ali je ipak pušten na slobodu dva dana kasnije.

24 - U Novom Sadu je po drugi put uhapšen Ivo Đukanović (48), bivši republički poslanik SPO-a, zbog držanja u stanu 5,5 kilograma eksploziva, raznog oružja i municije, zbog čega je njegova supruga Tatjana dan kasnije podnela ostavku na mesto savetnika predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića. Đukanović je osuđen na dve godine zatvora.

24 - Preminula slikarka Olja Ivanjicki.

Jul

1 - Otvorena 25. letnja Univerzijada na kojoj je učestvovalo više od 8.500 sportista iz 145 zemalja. U takmičenjima koja su završena 12. jula, sportisti Srbije su osvojili ukupno 19 medalja, od toga devet zlatnih.

6 - Posle gotovo 30 godina, Jovanki Broz, udovici bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita ličnu kartu i pasoš uručili su ministri Ivica Dačić i Rasim Ljajić.

7 - Pilot potpukovnik Rade Ranđelović (47) i vojnik Milan Ulemek (24) poginuli su na aerodromu Batajnica prilikom pada aviona "MIG 29".

12 - Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej i ministarka finansija Diana Dragutinović potpisali su Sporazum o zajmu u iznosu od 388 miliona dolara za izgradnju tri deonice autoputa na Koridoru 10.

Avgust

1 - Na svetskom prvenstvu u Rimu vaterpolo reperezantacija Srbije osvojila je zlatnu medalju.

24 - Američka pop diva Madona održala je koncert na beogradskom Ušću pred oko 40.000 posetilaca.

25 - Na ambasadu Grčke u Beogradu bačena su dva Molotovljeva koktela. Odgovornost je preuzela anarhistička grupa "Crni Ilija" koja je zahtevla oslobađanje Todorisa Iliopulosa, uhapšenog tokom protesta u Atini 2008.

31 - Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o javnom informisanju, koji je oštro kritikovala opozicija i stručna javnost, a predsednik Srbije Boris Tadić je istog dana potpisao zakon. Zaštitnik građana pokrenuo je pred Ustavnim sudom 23. septembra postupak za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi tog zakona.

Septembar

3 - U četiri snažne eksplozije u užičkoj fabrici municije "Prvi maj" poginulo je šest radnica i jedan radnik, a 14 osoba je povređeno.

8 - U Specijalnom sudu izrečene su presude grupi vehabija iz Novog Pazara zbog terorizma i priprema za brojne bombaške napade po Srbiji. Na osam godina osuđeni su Adis Murić i Bajram Aslani, koji je u bekstvu, na sedam godina Nedžad Bulić, takođe u bekstvu, a Enes Mujanović na četiri godine robije.

13 - Pred oko sto hiljada gledalaca u Batajnici održan je međunarodni aeromiting na kome je učestvovalo 26 letelica iz zemlje i inostranstva.

16 - Pred Okružnim sudom u Smederevu počeo je glavni pretres akterima afere "Indeks" s Pravnog fakulteta u Kragujevcu među kojima je 16 profesora, 33 studenta i 14 pomagača optuženih za korupciju zbog upisivanja ocena za novac, bez polaganja ispita.

20 - Otkazana "Povorka ponosa". Policija je u Beogradu privela 35 osoba koje su htele da protestuju protiv Povorke, uprkos zabrani okupljanja.

29 - Preminuo francuski državljanin Bris Taton koga su huligani brutalno petukli u centru Beograda 17. septembra, uoči utakmice Partizan-Tuluz. Napad na francuskog navijača osudila najšira javnost Srbije kao i kompletan državni vrh. Zbog smrti Brisa Tatona u Beogradu 30. septembar proglašen za dan žalosti. 

Oktobar

20 - Beograd posetio predsednik Rusije Dimitrij Medvedev. Na taj dan obeležena je i šezdesetpetogodišnjica oslobođenja Beograda od nacista u Drgom svetskom ratu.

Posetu Medvedeva obeležio je kreditni aranžman od milijardu dolara i dva gasna aranžmana, za izgradnju gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Medvedev je prvi je strani državnik koji se na posebnoj sednici obratio poslanicima srpskog parlamenta. Srpska pravoslavna crkva uručila je ruskom predsedniku "Orden Svetog Save prvog reda" za "doprinos jedinstvu vaseljenskog pravoslavlja i pokazanoj ljubavi prema pravoslavnom srpskom narodu".

21 - U Kliničkom centru u Kragujevcu preminula prva žrtva gripa AH1N1, Biljana Đusić iz Kraljeva. Nakon što je umrlo još pet osoba, 11. novembra proglašena je epidemija.

Novembar

15 - Patrijarh srpski Pavle preminuo je u 95. godini. Telo patrijarha bilo je izloženo u Sabornoj crkvi, gde je oko pola miliona građana Srbije i susednih zemalja satima čekalo u koloni da bi odalo počast svom duhovnom vođi.

Nakon četiri dana na pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je 650.000 ljudi. Opelo na Platou ispred Hrama Svetog Save služili su patrijarh vaseljenski Vartolomej i mitropolit Amfilohije sa episkopima i sveštenstvom. Mitropolit Amfilohije je u besedi rekao da je patrijarh Pavle bio "hodeće Jevanđelje", a patrijarh Vartolomej da je bio "gigant duhom". Patrijarh srpski sahranjen je, po sopstvenoj želji, u porti manastira Svetog Arhangela u Rakovici. Testamentom je od vernika zatražio da ga, umesto cvećem i vencima, isprate prilozima za gradnju Hrama Svetog Save.

23 - Otvorena vojna baza "Jug" na brdu Cepotina kod Bujanovca, koja je ocenjena kao najveća i najmodernija u regionu. Na isti dan Upravni odbor NIS-a usvojio je izveštaj supervizora, gde je izračunato da je NIS u prethodnoj godini poslovao sa gubitkom od osam milijardi dinara.

28 - Državna revizorska institucija je revizijom završnog računa budžeta za 2008. ustanovila nepravilnosti, najviše u postupku javnih nabavki. Ustanovljeno je da su pojedine ustanove prikazivale i naplaćivale tolike troškove rada kao da su pojedinci "radili" i do 30 sati dnevno.

30 - Savet ministara Evropske unije usvojio je odluku kojom se građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije ukidaju vize, počev od 19.novembra. 

30 - Preminuo srpski pisac Milorad Pavić.

Decembar

1 - Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela je usmena rasprava o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom", glasi pitanje koje je Međunarodnom sudu pravde u oktobru prošle godine, usvojivši rezoluciju na zahtev Srbije, postavila Generalna skupština UN-a. Rasprava trajala 11 dana. Na isti dan ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac doputovao je u posetu SAD na poziv američkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa i to je prvi poziv ministru odbrane Srbije nakon 25 godina.

3 - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozitivno je ocenio saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

7 - Savet ministara Evropske unije doneo odluku o početku primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

19 - Građani Srbije, posle 17 godina, prešli granicu samo sa pasošem.

22 - Srbija podnela kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji. Predsednik Tadić u Stokholmu predao zahtev za članstvo švedskom premijeru Rajnfeltu, čija zemlja od 1. januara 2010. predsedava Unijom.

31 - Predsednik Tadić najavio podonošenje kontratužbe protiv Hrvatske pred međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво