Vučić o dijalogu sa Prištinom: Niko ništa ne nudi, pritiskaju nas da izgubimo

Čeka nas teško leto i jesen i po pitanju Kosova i Metohije, jer niko neće da nas mazi, niko ništa neće da nudi ili poklanja, već da nas pritiskaju da izgubimo, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić ističe da nam je potrebno jedinstvo i ujedinjenost.

"Potrebno nam je da budemo dovoljno snažni, racionalni i da dobro razumemo svoju poziciju u svetu, ali i da budemo dovoljno čvrsti i da ne tražimo kako nešto da kažemo protiv ljudi koji se bore i rade", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Dodao je da ga tokom nekoliko narednih dana očekuju važni sastanci u Parizu i Briselu. Prvi, kako je rekao imaće u četvrtak u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Navodi da će od predsednika Francuske tražiti mnogo toga, a pre svega iskrenost i otvorenost.

"Možda ću prvi put mnogo toga da tražim, ponajviše iskrenost i otvorenost. Reći ću vam šta sam od toga dobio", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije. 

Kako kaže, od Makrona će zatražiti da EU zauzme značajniju političku ulogu, kao i da će razgovarati o bilateralnim odnosima.

Upitan za šta će tražiti podršku predsednika Markona u granicama realnog, Vučić je rekao da sa predsednikom Francuske ima odličan odnos, navodeći da Makron fantastično poznaje svetsku političku scenu, da je pasionirani i izuzetan poznavalac situacije u svetu.

Najavio je da će potom u petak, učestvovati na virtuelnom samitu u Parizu, na kojem će učešće uzeti i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Neće biti lako", ocenio je Vučić.

Dodao je da da potom ide u Brisel, gde će sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem imati pripremnu večeru, a u nedelju nastavak dijaloga.

Konsultacije od 15. jula, vlada najkasnije do 25. avgusta

Govoreći o formiranju nove Vlade, najavio je da će 15. ili 16. jula početi konsultacije o formiranju nove vlade, kao i da očekuje da će taj posao biti završen do najkasnije 25. avgusta.

Predsednik je, u obraćanju građanima, naveo da će krenuti sa prijemom prvo manjinskih stranaka, a zatim i drugih po pitanju formiranja nove vlade.

"Očekujem da se taj posao završi do 20. ili 25. avgusta, najkasnije. Ne bih isključio da to bude i ranije", naglasio je Vučić.

Penzije će stizati na vreme

Ističe da je jednako važno pitanje - i privreda, budući da ceo svet očekuje recesiju i rast nezaposlenosti, a uveren je da će Srbija ipak biti bolja od drugih.

"Naš finansijski sistem je stabilan, penzioneri ne treba da brinu", rekao je predsednik Srbije i dodao da će penzije stizati na vreme.

On je naveo da je ceo svet zabrinut zbog posledica pandemije na ekonomiju, i da zapadne zemlje očekuju veliki rast nezaposlenosti. Prema njegovim rečima, u Americi očekuju čak 40 miliona nezaposlenih, a u Srbiji je čak 6.000 nezaposlenih manje nego što je bilo pre početka pandemije.

"Postigli smo izuzetne rezultate u ekonomiji tokom korone, danas smo isplatili treći minimalac. Čak 288,643 milijarde dinara ili 2,35 milijardi evra je Srbija ubrizgala privredi u protekla tri meseca. Time ne mogu da se pohvale ni mnogo veće države. Iz garantne šeme smo dali 1,128 milijarde dinara, oko 105 milijardi na ime odloženih poreza i doprinosa smo se odrekli", rekao je Vučić.

Ističe da ćemo na jesen morati da radimo mnogo više, jer "nas užasne stvari čekaju", ali ćemo zato "u svim rezultatima biti bolji od drugih".

Najavio je da će Srbija uložiti dodatnih 100 miliona evra u Puteve Srbije.

"Nastavićemo sa svim velikim investicijama, da podstaknemo rast privrede. Pozivam ljude da što više kupuju domaće proizvode i molim ljude da troše novac u svojoj Srbiji".

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво