Tači se danas prvi put obraća javnosti u vezi sa optužnicom

Šest dana pošto je objavljen predlog optužnice za ratne zločine, kosovski predsednik Hašim Tači obratiće se javnosti.

Prvobitno je bilo najavljeno da će se Hašim Tači javnosti obratiti juče, ali je obraćanje pomereno za danas u 20 časova. 

Još uvek nije poznato da li će Tači, koji se uz šefa tajne službe OVK Kadrija Veseljija tereti za ubistvo 100 osoba, podneti ostavku ili će ostati na predsedničkoj funkciji.

Ukoliko Tači bude podneo ostavku, bio bi to treći put da kosovske vlasti ostaju bez najviših zvaničnika zbog optužbi vezanih za ratne zločine. Ramuš Haradinaj je, prethodno, u dva navrata podnosio ostavke na mesto premijera, zbog suđenja pred Haškim tribunalom i istrage tužilaštva Specijalnog suda.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova predalo je veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji politički lider OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

Iako detalji ove optužnice nisu obelodanjeni, još krajem 2017. godine bilo je jasno da je tužilaštvo novog suda sa sedištem u Hagu pokrenulo istragu protiv političkog lidera OVK i komandanta tajne policije, ali bez objavljivanja bilo kakvih detalja te istrage.

Istraga protiv Veseljija se vodila zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK, a imena dvojice lidera OVK pojavila su se u kontekstu mogućeg podizanja optužnica pošto je Tači pokrenuo ozbiljnu političku inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво