Prema albanskom filmu Srbi su "ukrali albansku istoriju", Beograd vidi obrise kulturnog genocida

Javnost je uzburkao film na albanskoj televiziji Top kanal, pod nazivom "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju". Reč je o falsifikatu istorijskih činjenica i promovisanju velikoalbanske politike, upozorava Beograd i ocenjuje ga kao kulturni genocid.

Film je emitovan 30. maja, u udarnom terminu. U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, taj "sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi", kažu u Ministarstvu kulture.

Narator u filmu kaže da će "pokazati pravu stranu priče" - "Kako su albanski verski objekti pretvoreni u slovenske? Šta je očuvano danas u njima? Mnogo je dokumenata koji dokazuju koren te istorijske laži. Naravno, baziraćemo priču na činjenjicama, ne na emocijama."

Njihove činjenice su, kažu u Ministarstvu kulture, bezočno falsifikovanje istorije. Srpske crkve, manastiri i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju se albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike, na štetu Srbije i srpskog naroda.

"Reč je o jednom u nizu pokušaja falsifikata i preuzimanja tuđih istorijskih obrazaca i tradicije. Mi ne možemo da sprečimo nastajanje takvih projekata, ali moramo sa svoje strane, kroz pojačavanje međunarodnih kontakata, kroz bilateralne i multilateralne kontakte sa međunarodnim organizacijama i drugim državama da se borimo za istinu, za svoju kulturu, za svoju tradiciju", kaže ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Produkcijski pokušaj da se osnaži dominantna društvena teza albanske javnosti na Kosmetu, da ne postoji ni jedan drugi identitet osim albanskog, opasan je, upozoravaju sturčnjaci

"Ako stavimo pitanje kulturne baštine u kontekst eventualnog dijaloa Beograda i Prištine vidimo da je to jedan veliki problem zato što udara u osnovu identiteta i kulturne baštine jednog naroda i kako onda možemo da govorimo o nekim drugim posebnim političkim pravima ukoliko se ukida pravo jednog naroda da baštini svoju kulturu i da štiti svoje spomenike kulture prekrajanjem istorijskih činjenica i plasiranjem teze da su ti kulturni spomenici od nekoga oteti i da oni pripadaju isključivo Albancima", navodi asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

"Obrisi kulturnog genocida"

Takvi pokušaji, kaže ministar kulture, imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid.

Ministar Vladan Vukosavljević rekao je da smo do sada smatrali da su to stvari koje su nesporne i koje ne treba nikome dokazivati.

"Nažalost, evo poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo da se iz zemalja u okruženju, i kada je reč o srpskom jeziku iz pravca naših istočnih suseda i kada je reč o Matici srpskoj iz pravca naših zapadnih suseda i kada je reč o Srpskoj prvoslavnoj crkvi iz pravca nekih drugih suseda, dolazi do pokušaja koji se tiču otimanja preuzimanja ili guranja u stranu srpske kulturno-istorijske tradicije", rekao je Vukosavljević.

Film albanske televizije je podmuklo i verovatno sa strane podmetnuto parče propagande koje treba da održi vatru sukoba između Srba i Albanaca - ocenjuje Kancelarija za Kosovo i Metojiju

"Razume se da se Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na Kosovu i Metohiji, a verujemo da ni albanski narod, koji je ponosan na sopstvenu bogatu istoriju i tradiciju, nema potrebu da poseže za tuđom istorijom i tradicijom."

Srbija, dodaju, želi najbolje moguće odnose sa Albanijom i Albancima i zato je, kažu, neophodno zaustviti velikoalbanske propagandiste i falsifikatore istorije.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара