Savetnik premijerke o političkim tenzijama - povratak "bratskim" pitanjima

Savetnik premijerke Ane Brnabić za spoljnu politiku Nikola Stojanović rekao je za RTS da se korona povlači i da se političke tenzije vraćaju u prvi plan. Srbija je spremna da bude sa predstavnicima srpskog naroda, rekao je Stojanović, komentarišući dešavanja u Crnoj Gori. Pozicija Beograda je jasna po kosovskom pitanju i ne menja se a to je da se kroz pregovore ide ka normalizaciji, ukazao je Stojanović.

Ono što potresa region ovih dana su vesti iz Crne Gore. Ona je ponovo u "opsadnom stanju" nakon sukoba pristalica SPC i policije zbog hapšenja sveštenika, tenzije bi mogle da potraju tokom cele godine, jer je "crkveno pitanje" daleko od rešenja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, član tima Vlade Srbije i savetnik premijerke za spoljnu politiku Nikola Stojanović, rekao je da pravac u kome ide Crna Gora nije pravac koji je dobar i to nije korak koji će bilo kome doneti korist.

"Crna Gora samostalno bira svoj put, mi ne možemo na to da utičemo. Ono što lično mislim, kao neko ko se bavi spoljnom politikom, je da to ne predstavlja dobar korak, dovodi u pitanje legitimitet političke stabilnosti i dovodi u pitanje reputaciju zemlje koja donosi takve mere i to nije korak u pravcu regionalne saradnje i stabilnosti", istakao je Stojanović.

Kaže da se, umesto da se svi orijentištemo ka ekonomiji, bavimo pitanjima koja bi trebalo da budu rešena na bazičnom niovu, pitanja veroispovesti, osnovnih sloboda i prava ljudi.

"Verujemo da će razum preovladiti i verujem da ćemo se više baviti bratskim pitanjima u skorijoj budućnosti", kaže savetnik premijerke.

"Srbija će iskoristiti sva sredstva u okviru zakonom dozvoljenih okvira da pomogne Srbima u Crnoj Gori, da se pokaže simbol zajedništva. Takođe, Srbija pokazuje ozbiljnost da je spremna da bude sa predstavnicima srpskog naroda bilo gde da žive i zajednički stoji sa njima", rekao je Stojanović.

Govoreći o Blajburgu, kaže da je to retrogradni događaj, loš trend, momenat i loš simbol nekog regionalnog stanja. "Nadamo se da sledeće godine neće doći do sličnih komemoracija", rekao je Stojanović. 

Jasna pozicija Beograda u slučaju Kosova 

Član tima Vlade Srbije ukazuje da je dobro što se korona polako povlači, ali se političke tenzije vraćaju u prvi plan.

Političke tenzije po pitanju Kosova i Metohije se opet dižu, a to pitanje polako prelazi na teren velikih sila.  

"Vrlo je jasno da postoji interesovanje velikog broja međunarodnih aktera, ali to pitanje nije završeno. Ima puno prostora da se radi. Pozicija Beograda je jasna i ne menja se, a to je da se kroz pregovore putem kompromisa ide ka normalizaciji. Za pregovore je potrebno dvoje, a sa druge strane u ovom trenutku nemamo sagovornika", istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, došlo je do male promene u dinamici pregovora. "Priština je uvek u pregovore ulazila sa pozicije pro forme, bez stvarne namere da se dođe do dogovora, pregovori su bili vrsta fasade", kaže on.

"Sve jednostrane mere koje su doneli - doneli su ih već, a sada moraju da se konsultuju sa Beogradom, ušli su u vrzino kolo, te kvazi državnosti, vidi se frustracija u Prištini, kroz političke tenzije", rekao je Stojanović. 

Bitno je da budemo u toku sa međunarodnom situacijom, kaže Stojanović i dodaje da moramo da  budemo svesni svih interesa i viđenja regiona koje imaju različite sile i da Beograd nastavi da bude pouzdan partner svim učesnicima procesa, koji očekuje i od drugih strana da ostvaruju dogovoreno.

"Sve države su okrenute ka međusobnoj saradnji, otvorenoj trgovini, takse su u suprotnosti sa duhom međunarodne otvorene trgovine i sve države koje su liberalne bi trebalo da osude ovakvo ponašanje Prištine", izričit je Stojanović, govoreći o taksama na brašno i građevinske blokove.

Evropska unija u doba pandemije 

Osvrćući se na EU u vreme pandemije, Stojanović kaže da je bila neobična situacija u Briselu.

"Ovo je bio jedan izazov. Ključno je da smo kao država na putu ka EU na uspešan način izašli iz situacije sa koronom, cenimo podršku koja je stigla iz EU, kao i iz drugih bliskih zemalja", kaže on.

Prema njegovim rečima, put koji Srbija ima, je pravi put i vrsta dobitne kombinacije jer se pokazala kao korisna i efikasna odluka i u slučaju pandemije.

Govoreći o "razvodu" Velike Britanije i EU, Stojanović smatra da će morati da dođe do razrešenja.

"Doći će u nekom trenutku do podizanja uloga, da drugu stranu prinudi na neke ustupke ili veće koncesije. Mi želimo što bolje, po mogućnošću strateške odnose sa Londonom, bitno je da taj razvod bude što bezbolniji, sa manje posledica po evropsku ekonomiju, pa se nadamo da će što pre doći do nekog završetka", ukazao je Stojanović.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара