Video-samit lidera EU i Zapadnog Balkana – koje teme će biti u fokusu

Samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je trebalo da bude održan u Zagrebu, biće danas organizovan kao video-konferencija na kojoj će Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić. Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video-konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Najavljene su dve teme – solidarnost u borbi protiv pandemije i podrška EU reformama u regionu.

Pitanje zajedničkog odgovora Zapadnog Balkana i EU i solidarnosti je neminovno došlo u prvi plan i ono će zauzeti centralno mesto u zajedničkoj deklaraciji koja bi danas trebalo da bude usvojena. Tu se podseća da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra kao pomoć Zapadnom Balkanu za saniranje neposrednih ekonomskih i zdravstvenih posledica epidemije.

Biće reči i o budućnosti i onome što sledi posle pandemije i očekuje se da lideri pozovu Evropsku komisiju da pripremi ekonomski investicioni paket koji bi trebalo da pomogne privredama Zapadnog Balakana da se oporave dugoročno posle pandemije.

Osim toga, evropske integracije su tema. Samit nije formalno o proširenju, ali se u tekstu deklaracije nedvosmisleno potvrđuje evropska perspektiva regiona iako se reč članstvo i proširenje u tekstu ne pominje.

Osim te potvrde, očekuje se potvrda i od lidera Zapadnog Balkana da će se držati evropskih vrednosti, principa demokratije i vladavine prava, kao i da će najavljena pojačana ekonomska pomoć ubuduće biti povezana sa konkretnim rezultatima u ovim oblastima.

Ceo samit se održava po principu statusne neutralnosti, zbog zemalja članica koje ne priznaju nezvavisnost Kosova.

Zvaničnici u Briselu kažu da se pitanje proširenja i evropskih integracija nastavlja, da ono nije prekinuto, ali je jasno da, kao i na sve, pandemija utiče i na to.

Na primer, ekonomski investicioni paket koji će danas biti zatražen od Evropske komisije trebao je da bude predstavljen danas kao jedan od glavnih rezultata ovog samita, ali će biti odložen za jesen.

Tada bi EK trebala da predstavi njegove detalje, a oni će kao i iznosi koji će biti u njemu zavisiti od rasprave koja se vodi unutar EU o novom sedmogodišnjem budžetu i tome kako će on biti upotrebljen za saniranje posledica epidemije, ali i od političke volje zemalja članica da pojačano ulažu u Balkan u ovoj situaciji.

Biće reči o proširenju i narednog meseca na nivou ministara, a očekuje se i novi godišnji izveštaj o napretku u reformama Evropske komisije, a to će biti važno i od uticaja na to koliko i kada novih poglavlja u procesu pregovora bi Srbija mogla da otvori.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво