Varhelji: Evropska komisija izdvojila 30 miliona evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana

Evropska komisija izdvojila je do sada 30 miliona evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa, izjavio je u Briselu komesar za proširenje Oliver Varhelji, posle video-konferencije ministara evropskih poslova posvećene politici proširenja.

Razmatramo sve moguće načine da odgovorimo na medicinske potrebe zemalja regiona. Istovremeno, hoćemo da ekonomski na srednji i duži rok pomognemo Zapadnom Balkanu da se izbori sa posledicama aktuelne krize, poručio je Varhelji.

Evropska komisija koordinira napore sa predstavnicima Zapadnog Balkana i uključila ih je u zajednički sistem javnih nabavki medicinske opreme na nivou EU, kako bi zemlje imali bolji pristup neophodnim sredstvima, izjavio je mađarski komesar.

Varhelji je rekao da Evropska komisija traži načine da prilagodi namenu postojećih evropskih fondova kako bi zemlje regiona mogle da ih korste za saniaranje ekonomskih posledica krize.

"U ličnom sam kontaktu sa predstavnicima svih zemalja regiona. Danas smo dobili prvu procenu potreba, ali želimo da vidimo kakve su ekonomske potrebe u ovoj situaciji, kako bi ekonomije ovih zemalja mogle da nastave sa radom u korist građana", izjavio je evropski komesar za proširenje.

Varhelji je naglasio da "nije lako pokrenuti sve evropske mehanizme u otežanim i ograničenim uslovima rada, ali u Evropska komisija čini sve što je u njenoj moći da pomogne". 

.

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво